A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sélections Mondiales des Vins 2009.

Pezsgő sikerünk volt

2009-08-22 | Tóth Adrienn


Észak-Amerika legnagyobb borversenye meglepő módon nem az Egyesült Államokban, hanem Kanadában kerül megrendezésre. A Sélections Mondiales des Vins-re idén 32 ország 600 pincészete küldött be 1836 mintát. A zsűri a bírálatot követően összesen 3 nagyarany-, 60 arany- és 491 ezüstérmet osztott ki, amelyek közül egyet mi hoztunk el, egész pontosan a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgője.


 

A május 26-31. között megrendezett kanadai borversenyen 554 érmet osztottak ki. A szervezők általánosan magas színvonalról számoltak be, amelyet az is bizonyít, hogy a nevezett borok több mint 75%-a kapott nyolcvan pont feletti értékelést, és több 100 pontos eredmény is született.

A nemzetközi szabályoknak megfelelően a borok jó szereplése ellenére sem emelkedhetett azonban az érmek aránya a nevezett borok számának 30%-a felé, így, bár még több száz bor kapott elegendő pontot egy ezüstéremhez, azt mégsem viselhetik.

A Sélection Mondiales des Vins 2009. három nagyaranyérmét új-világi borok kapták meg: a Chiléből, az Elqui-Valley-ből származó 2006-os Mayu Syrah Reserva, amelyet a Viña Mayu készített el, az ausztrál McLaren Vale-ben szüretelt 2005-ös Shingleback Shiraz D Block Reserve a Shingleback pincészettől és végül a házigazda Kanada British-Columbia vidékéről egy 2006-os Maestoso Merlot a Lastella Winery-től.

A versenyen különdíjakat is átadtak, a Legjobb Termelőt, a kanadai Inniskillin Wines-t az alapján választották ki, hogy ő volt az, akinek beküldött borai a legjobb pontátlagot vívták ki maguknak. A Legjobb Kereskedőnek, azaz a Divin Paradisnak ugyanez volt az ismérve. Míg a Lise Cloutier-Coffin díjat a legmagasabb pontszámmal bíró bor vihette el, amely a nagyaranyérmes chilei syrah volt.

A hazai éremnek a helyszínen azért is van nagy jelentőssége, mert mint azt a Törley Pezsgőpincészet nyilatkozatából megtudtuk, a francia anyanyelvű kanadai Quebecben a piacvezetők között van a Hungaria Grande Cuvée Brut és már Ontario tartományban is nő iránta az érdeklődés.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!