A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Star Wars, Tartuffe, mítoszok és borcsodák

Fix TV

2017-10-12 | Vinoport


Star Wars, Tartuffe, mítoszok és borcsodák

Október 12-én (ismétlés: október 19-én) Csernák János színművész és Hollerung Gábor Liszt-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar ügyvezető zeneigazgatója vendégeskedik Szabó Zoltán Attila törzsasztalánál az Alexandra Pódiumon, a FIX TV-ben.


 

Fotó: Amdala/Juhász Melinda 

 

A sokszínű, igényes műsorból kiderül, hogyan viszonyul Harrison Ford (Han Solo, Indiana Jones, Rick Deckard) „örökös” szinkronhangja, hazai megfelelője George Lucas mesevilágához, s a Star Wars-filmekhez. Csernák János feleleveníti azokat az időket is, amikor még egy számára ismeretlen mozi űrcowboy-hősét kellett megszólaltatnia magyarul. Igaz, amikor kilépett a szinkronstúdióból, már felmérte, hogy egy mítoszteremtő alkotáshoz lett így vagy úgy köze, ami büszkeséggel tölti el.

 

 

Hollerung Gábor zenekarával filmzenei nagykoncertet szentelt a Star Wars-nak. Szerinte az amerikai űreposz nagy titka a zenéjében keresendő. Alkotója, John Williams ugyanis Wagner tanítványának mondható, és egyáltalán nem könnyű eljátszani sokrétű műveit. A karnagy őszintén vall zenekara helyzetéről is, amiről korábban így nyilatkozott: „ha kicsit szarkasztikus akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a legnagyobb sikerünk az, hogy létezünk, és a legnagyobb kudarcunk, hogy ez még mindig nem természetes…”

 

 

Szabó a műsorban Csernák színházi szerepeire utal, kitérve a Moliére-előadásokban vállalt feladataira; megidézik a régi Madách Színházat is, ahol egy ízben Gáti Oszkár helyére kellett beugornia a Tartuffe-ben, olyan színészóriások mellé, mint Márkus László és Sztankay István.

 

A Törzsasztalnál most is Dúzsi Tamás nagyszerű borait kóstolják a vendégek. A stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról pedig ezúttal sem hiányzik a legnépszerűbb kortárs irodalmi orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat.

 

Az előző adás megtekinthető itt:

 


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!