A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szendvics és bor

Új borbár nyílt Ízvilág névvel

2012-10-10 | Tóth Adrienn


Idén ősszel úgy érzi az ember, hogy se szeri, se száma az újonnan megnyíló borbároknak. Borkedvelőként örülünk annak, hogy egyre szélesebb körben jön divatba a borfogyasztás. A bővülő kínálat következtében azonban megnő a specializáció jelentősége: mitől különleges az adott hely, miben tér el a többitől? A közelmúltban a Szépvölgyi úton megnyitott Ízvilág bor- és szendvicsbár kapcsán is e felől érdeklődtünk Wessely Márta tulajdonos-üzletvezetőtől.


Mi motiválta Önöket az Ízvilág létrehozására?

Egy osztrák modell szolgáltatta az ihletet, A Wein&Co vendéglátó egységeiben egy olyan ételkínálattal, valamint mentalitással találkoztunk, amelyről úgy gondoltuk, nem ismert hazánkban. Természetesen nem egy az egyben vettük át a modellt, de az Ízvilág ötlete onnan származik.

Mit kell tudnunk a borkínálatról?

Immár tíz éve ismerjük Barta Rolandot, aki Colour WineWorld néven Pesten, a Balzac utcában működtet egy borkereskedést. Amikor a szendvics- és borbár létrehozásáról döntöttük, őt kértük fel, legyen segítségünkre a kínálat kialakításában. Végül olyan jól sikerült az együttműködés, hogy a budai Ízvilág az ő borkínálatát vette át, a Colour WineWorld budai üzleteként funkcionálva.

Jelenleg több mint százféle bor található a polcainkon, ennek 80%-a magyar, míg a maradék 20% több, neves külföldi borvidékről érkezett. Az Ízvilág tehát részben borszaküzletként funkcionál. Borbárrá az teszi, hogy a teljes kínálatból választhatnak a vendégeink helybeli fogyasztásra is, egy jelképes dugódíj fejében. Borhűtőnkben igyekszünk minél több tételt fogyasztási hőmérsékleten tartani annak érdekében, hogy alternatívával szolgáljuk az érdeklődő borkedvelőknek.

A helybeli borfogyasztás lehetőségei kapcsán felmerül a kérdés: milyen ételekből választhatnak az érdeklődők?

Alapvetően szendvicsbár vagyunk, tehát ebből az ételtípusból áll a legszélesebb kínálat rendelkezésre. Az ételek kapcsán is fontos hangsúlyozni az osztrák kötődést, hiszen mind a felvágottaink, mint a péksüteményeink onnan érkeznek.

Szendvics és bor

A pékárut fagyasztva kapjuk, mi azokat helyben sütjük meg. Így többek között friss császárzsemlét, bajor stanglit és perecet kínálhatunk. A felvágottak Wiesbauer termékek, amelyeknek kizárólagos hazai forgalmazói vagyunk. Azért döntöttünk mellettük, mert ezek húsból vannak, nem húsutánzatokból.

A borokat és ételeket természetesen a megfelelő párosítás teszi egymás mellett jól működővé. Adna néhány konkrét tippet?

Az aszaltparadicsom- vagy olívabogyókrémmel töltött tramezzinik jól illenek könnyed fehérborokhoz, például a Laposa Rizling Frisshez. Sajtos grillkolbászunkat egy ropogós rozéhoz párosítanám, míg a köményes sült császárhoz már el tudnék képzelni egy vörösbort is, példáulTóth Ferenc Cabernet Franc-ját vagy Vincze Béla Blauburgerét.

Mekkora szerepet szánnak a szezonalitásnak?

Mind a bor-, mind az ételkínálat terén jelentőséget tulajdonítunk ennek a szempontnak. Most például csak öt-hatféle rozét tartunk, de a nyári szezonra biztosan jelentősen bővül majd a választék.

Az adott évszakhoz igazodik ételkínálatunk is, most az őszi, szüreti időszakban például veltelinis sonkát tartunk, de nagyon népszerű Sajtmester elnevezésű szendvicsünk is, amely egy diós zsemlét jelent brie sajttal, karamellizált almával gazdagítva. Ez egy kifejezetten tartalmas fogás, szerintem bátran megállja a helyét egy testesebb cabernet sauvignon mellett is, és ez bármikor megízlelhető nálunk egy ebéd vagy vacsora keretében.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!