A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szeptember harmadik péntekén a grenache-t ünnepeljük

2023-09-14 | (X)


Szeptember harmadik péntekén a grenache-t ünnepeljük

A világ egyik legtöbbet ültetett szőlőfajtáját, a grenache-t széles körben termesztik Dél-Franciaországban, Spanyolországban (itt garnacha néven ismert), az Egyesült Államokban és Ausztráliában.


Ez a vörösszőlő-fajta későn érik, meleg és száraz körülményeket igényel a teljes beéréshez. Elsősorban vörösborokat, de akár pezsgő-, fehér-, és rozéborokat is készítenek belőle.

 

A grenache kerek, gyümölcsös, közepesen testes, erőteljes borokat ad, amelyeket gyakran fűszeres, gyógynövényes, málna- és fekete cseresznye karakterekkel jellemeznek. Hűvösebb éghajlaton a málna-, és a szárított epres aromák a meghatározóak, míg a melegebb klímán született borokban a fügés, aszalt szilvás jelleg dominál.

 

Málna és szegfűszeg jellemző a Spanyolországból, Egyesült Államokból vagy Ausztráliából származó magasabb alkoholtartalmú borokra.

 

Szárított eper és gyógynövények aromái fedezhetők fel a Franciaországból és Olaszországból származó könnyedebb tételekben.

 

A legösszetettebb tételek általában a régi szőlőtőkékről származnak, különösen olyan régiókból, mint Priorat, Chateauneuf-du-Pape és McLaren Vale, ahol a világ legrégebbi Grenache szőlőültetvényei találhatók.

 

A grenache az egyik összetevője a Rhône-völgyi Châteauneuf-du-Pape cuvée-knek. Az engedélyezett szőlőfajták száma ezekben a házasításokban 13 is lehet, ám a világhírű borok általában grenache-ból, syrah-ból és mourvedre-ből készülnek (GSM). Néhány rendkívül sikeres Châteauneuf 100%-ban grenache-ból készül.

 

Három grenache-stílus a világban

 

Spanyol garnacha
Észak-Spanyolország melegebb vidékein a garnacha magas cukorszintet érhet el. Az érett szőlő általában 15% feletti alkoholszintre erjed, amely nagytestűvé teszi az itt készülő borokat. Az erről a területről származó garnacha gyakran grapefruit illatú, sok cseresznye és édesgyökér ízzel.

 

Francia grenache
A Dél-Rhône a grenache-alapú borokról ismert. A cseresznye és málna mellett füstösebb gyógynövényes jegyekre számíthatunk, beleértve az oregánót, a levendulát és a dohányt. Ez a terület egy kicsit hűvösebb, ezért a borok gyakran kisebb alkoholtartalommal bírnak.

 

Amerikai grenache
Egyszerre gyümölcsös és aromás, erőteljes savakkal. A gyógynövényes aromák helyett az amerikai változatok inkább édesgyökér- és virágillatúak. Az amerikai grenache-t gyakran keverik egy kis syrah-val, hogy több tanninnal, és kiegyensúlyozottabb ízekkel rendelkezzen.

 

A Decanter a 2023-as Decanter World Wine Awards grenache fajtaborairól készített egy válogatást, a legmagasabb pontszámot kapott borokból. A legjobb eredményeket ausztrál, olasz és spanyol borok érték el. 

 

forrás: decanter.com, winefolly.com

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!