A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szőlőbirtokok semmisültek meg Chilében

2017-02-01 | Ribáry Manuéla


Szőlőbirtokok semmisültek meg Chilében

200 évnyi szőlőkultúra semmisült meg néhány nap alatt. Az emberek teljesen kétségbe vannak esve és a kormányt kritizálják, mivel nem volt megfelelő a tűzoltás és helyrehozhatatlan károk keletkeztek.


 

A lángok a cikk megírásakor már több, mint egy hete csaptak fel és több mint 300.000 hektárnyi erdőt semmisítettek meg a dél-amerikai országban.

 

Az itteni szőlészetek-borászatok kicsik, így akinek elpusztul a szőlője, annak a megélhetése is oda lesz. A régió nagyon szegény, így még nem lehet tudni, hogy hosszabb távon milyen következményei lesznek az erdőtűznek.

 

Sok családot evakuálni kellett, mert az egyre terjedő tűz veszélyezteti Cauaqenes városát. Diego Morales, borász a saját szemével nézte végig, ahogyan a füst elborítja saját, 150 éves szőlőültetvényeit.

 

 

Morales szőlőjének fele, több mint 60 hektárnyi, erdővel körülvett terület odaveszett. Üzleti partnere, Carlos Cálvez számolt be erről a Washiongton Postnak. Ha a szőlő nem képes regenerálódni a következő szezonig, akkor a Bisogno Wines elveszíti a termelési kapacitásának a felét.

 

„Ez egyébként is egy szegény régió” – meséli – sokan a borból élnek, és most mindent elveszítenek.

 

Morales szőlője egyike annak a száznak, ami a Maule-i borrégióban található, és amiben kárt tett a történelmi erejű futótűz. A tüzet vélhetően az okozta, hogy Curanilahue településén valaki, valakik felégettek egy füves területet. A chilei ügyészség 34 embert gyanúsított meg bűnrészességgel a pusztító erdőtüzek miatt. A tűzvész Chile középső és déli részét érintette a legsúlyosabban, és csaknem 3 Magyarországnyi területen pusztult el az erdő. A helyzetet aszály, erős szél és hőség súlyosbítja. Eddig 11 ember meghalt, ezer épület megsemmisült, 8 ezer embert kitelepítettek.

 

A tűzoltók annyira kimerültek, hogy a szőlőtulajdonosok, lakók, szomszédok és családtagok saját maguk próbáltak szembeszállni a tűzzel. Morales családja vödrökkel próbálta oltani a tüzet, ezért könnyebb égési sérüléseket szenvedtek. Hiába, mert az erős lángokat így sem lehetett megállítani.

 

A kormányzat rendkívüli állapotot rendelt el Michelle Bachelet elnök Kanada, Mexikó, Peru, Spanyolország és Franciaország segítségét kérte, hogy adjanak repülőgépeket és helikoptereket, hogy megállítsák a tüzeket. Az USA is támogatja a mentést, szakértőket küldött a helyszínre és nagy összegeket biztosít, hogy rendezzék a Chile nemzeti erdőgazdaságának felszerelésében keletkezett károkat.

 

Maule-ben az emberek szinte kizárólag az apró szőlészetekből élnek, a tűzben generációk munkája semmisült meg. A Cancha Alegre borásza, Sergio Amigo Quendp csaknem 15 hektárnyi, 120 éves szőlőkultúrát veszített el. „Nagyon nehéz elhinni, hogy azok a tőkék, amelyeket akkora szeretettel gondoztál, Chile növényvilágának egy részével együtt elvesznek, mert egy gondatlan ember futótüzet okozott.” – mondja Amigo, aki csak megrendítő fájdalomként tudja leírni, amit érez.

 

Az eddig keletkezett erdőtüzeket, több mint kilencezer ember próbálja megfékezni. Országos szinten 124 erdőtűz keletkezett, ezek közül 58-nak az eloltásával küzdenek még, 55-öt sikerült ellenőrzés alá vonni, tizenegyet pedig már eloltottak.

 

FőképMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!