A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szülőföld szeretete, kő imádata

Az Árvay Családi Pincészet honlapjának elemzése

2010-11-26 | Kézdy Dániel


Ez a honlap sallangmentes, nem próbál elkápráztatni, elbűvölni. Egyszerűen őszinte. Vágjunk is a közepébe egyből. Szerkezetileg nem bonyolult, nem túldizájnolt oldal. A fotók élesek, jó minőségűek, látszik, hogy profi áll a háttérben: a Bakos Fotóstúdiót nem kell senkinek bemutatni a magyar borvilágban.


 

A nyitó oldal (www.arvay.eu) érdekes, a kő motívum megjelenik mind képi síkon, mind a kezdő szövegben is. Ezen kívül egy gyors ízelítőt kaphatunk az Egy borász naplójából, ami jól megadja az alaphangulatot.

A kő motívum végig fut az összes (kivéve szőlőink) rovaton, ami egyrészt egy állandóságot ad, másrészt kiemelt szerepet kölcsönöz a köveknek. Ez a pincészet egyéb megjelenésében is hangsúlyt kap, ami egy hasznos marketinghúzás, hiszen egy átlag borfogyasztó kevés üzenetet tud eltárolni egy pincészetről, ezért érdemes 1-2 dolgot hangsúlyossá tenni.

Hosszúra nyúlik ezen elemzésünk, hiszen rengeteg mindent el lehet olvasni a honlapon, pl. Egy borász naplóját, amit ha végignéz valaki, akkor szinte egy önéletrajz, a komplett pince történettel kiegészülve tárul elé.

Az Egy borász naplója egyedi és stílusteremtő Magyarországon. Annyira jó volt mindig is a nyelvezete, hogy sokan azt hitték, nem Árvay Úr írja ezeket a sorokat, pedig ő a szerző. Betekintést enged a mindennapokba, nagyon egyedi családközpontú stílussal. Nem bulvár, az egészből árad az alázat, mégis helyenként laza és frappáns. Csak egy példa: "1978-ban vettem feleségül Katát, akit azóta sem cseréltem le, és most már nem is fogom.”

Ezekből a történetekből akár ki is lehetne adni egy könyvet vagy füzetet, néhány képpel kiegészítve fantasztikus borkorcsolya lenne. Képzeljük csak el azt, hogy valaki kint van a szőlőben, a köveken napozik, ezt a képzeletbeli kis füzetet olvassa, hozzá Árvay bort kóstol. Ez már szinte paradicsom közeli állapot.

Visszatérve a virtuális világba, nézzük tovább a honlapot! A menüpontok jól áttekinthetőek, könnyen kezelhetőek, de kicsit furcsa az enyhén szürke háttér az egyes menüpontok körül.

A család bemutatása tökéletes. Először rövid néhány szavas, alatta néhány mondatos saját leírás, elbeszélő stílusban. Ha valakinek ez sem elég, komplett önéletrajzot is kaphat. Ebben az a fantasztikus, hogy választási lehetőséget ad az olvasónak, kinek mire van ideje, kedve. Az egész bemutatkozás hangvétele nagyon baráti, családias, ehhez jól illik a kézi aláírás.

A Szőlőink menüpontba is nehéz lenne belekötni. Egyszerű, de jól értelmezhető térkép.
Minden egyes dűlőről külön-külön profi leírás, amelyek elsősorban a kövekről szólnak, de ez már szinte természetes. Ami külön érdekes, hogy az egyes területekhez egyből a borokat is hozzásorolják. Ez aztán a terroir szemlélet, ami jelentősen megkönnyíti egyes érdeklődőbb fogyasztók választását. Ezt a tökéletességet még talán néhány konkrét dűlő fotójával lehetne fokozni.

A Boraink rovat etalon. Részletes, de nem bántóan sok, rengeteg, de még kezelhető információ-halmazzal. Közvetlenül ehhez kapcsolódik egy jól kezelhető webshop, ami egy ekkora családi pincészetnél egy abszolút logikus lépés. Csak egyetlen információhoz nem jutottunk hozzá, hogy mihez járnak a szép fadobozok.

Az Árvay vendéglátás és túrák igen kreatívak, és a sokaknak tetszhető ötletek mellett midig meghagyják a kiskaput, hogy magunk alakítsuk a programokat a család hathatós segítségével.

A Galériában talán elférne még néhány kép, de a hangulat és stílus itt is jól kidomborodik.

Az is egy ügyes húzás, hogy az oldal alján sulykolják az alapinformációkat, hiszen ezek folyamatosan szem előtt vannak.

Azt talán nem is kell mondanunk, hogy nagyon jó ez a honlap. Néhány dolog azért még is van, amitől még jobb lehetne. Bár tudjuk, hogy nem egyszerű, főleg egy kis családi pincészetnél, ahol mindenkire sok feladat hárul, de egy idegen nyelvre szinte kötelező lenne legalább az állandó alapdolgokat lefordítani. Tokajra, mint borvidékre kellene egy bekezdést szánni, hiszen sokaknak – hozzátesszük sajnos - az nem mond sokat, hogy Rátka, de még Tokajt sem feltétlenül ismerik. Bár a programok rovatból jól látszik az összefogás a helyiekkel, de ezt talán lehetne hangsúlyozni, pl. egy barátok rovatban, közeli szállások és még több program lehetőség kiemelésével.

Az Árvay pincészet rendelkezik saját facebook oldallal, és az Egy borász naplóját be lehet közvetlenül linkelni a facebookra, de a honlapon belül nem lehet ezen csoporthoz közvetlenül csatlakozni, ami pedig egy jó rajongógyűjtő lehetőségként adott lenne.

Érdekes lenne látni, hogy kik forgalmazzák a borokat és hol, bár ez automatikus konkurenciát jelentene a webshopnak. Ez utóbbi kapcsán egyébként egy újabb frappáns ötlettel találkozhat a szemfüles olvasó, de csak az, aki még nem töltötte be a 18. életévét. Érdemes megnézni! Ráadásul ha vásárolnánk a honlapon keresztül, akkor az „Árvay Úr kérem rakjon be egyet a kosaramba” szöveg is a közvetlen hangvételt sugallja a látogatónak.

Rátka, szülőföld, családi összefogás, tökéletes munkamegosztás, ősök tisztelete
vendégszeretet, visszajáró törzsvendégek. Ezek a gondolatok kavarognak az emberben, miközben a honlapot nézi. Kiforrott stílus, ügyesen megválasztott hívószavak. Ráadásul rendszeresen frissül, ezzel folyamatosan visszacsábítja az olvasókat. Merjük kimondani, ez a honlap mintapéldája az egyszerű, de majdnem tökéletes weblapnak.

Szemmel láthatólag mindenki egy irányba húz, egy célért dolgozik, és ez irigylésre méltó.
„Családunk bármikor szívesen áll rendelkezésére” áll az elérhetőségek között. Ez akár az egész honlap mottója is lehetne. Ez a fajta alázat, megalkuvás nélküli munka nagy eredményekre van ítélve.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!