A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tizenöt éves a Magyar Bor Akadémia

Borest a Vajdahunyad várban

2007-12-04 | Tóth Adrienn


A Magyar Bor Akadémia idén lett tizenöt éves, a születésnapi ünnepségnek pedig megadták a módját október 23-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az estét kiállítás megnyitókkal kezdték, majd előadásokkal folytatták, zárásképp pedig mi más is következhetett volna, mint egy borkóstoló.


Elég nagynak tekinthető ez a tizenötös szám ahhoz, hogy az eseményről szóló beszámolónkat azzal kezdjük, hogy röviden áttekintjük ezt, a lassan patinás szervezetet. A Magyar Bor Akadémiát 1992-ben alapították, alapszabályzata szerint a következő célokkal: „az Akadémia célja a Magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása”.

A szervezet fontosnak tartja ezen túl a Kárpát-medencei két- és többoldalú szakmai kapcsolatok ápolását az együttgondolkodás, összetartozás jegyében. Ennek keretében immár harmadik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei borok versenyét.

1991-ben a Hét Borbírák Rendje hozta létre az „Év bortermelője” díjat, melynek célja egy-egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményének és többéves munkásságának elismerése. 1996 óta a díjazott kiválasztásáról és a díj átadásáról a Magyar Bor Akadémia gondoskodik. Maga a kiválasztás kétkörös szavazással történik. Az első körben egy széles szakmai közönségtől a jelöléseket gyűjtik be, majd egy összesítéssel kiválasztják az öt legtöbb szavazatot kapó jelöltet. Ezek után ismét szavazásra bocsátják a kérdést és így véglegesítik az eredményeket. A címet a nyertes időbeli korlátozás nélkül viselheti, azonban miután lepereg megválasztásának éve, már csak a választás évének feltüntetésével (pl. 1998-ban az Év Bortermelője) élhet a megnevezéssel.

E mellett a szervezet idén két új kezdeményezést is útjára indított, ennek keretében 2008. februárjában fogják először megválasztani „Az év boros kiadványát”, valamint egy minősítési rendszert is elindítanak, amelynek keretében az elismert rendezvények a „Minősített Magyar Borverseny” megnevezést viselhetik.

Az Akadémia jelenleg 59 rendes, 15 örökös, 31 pártoló és 18 tiszteletbeli tagot számlál, közöttük vannak szőlészek, borászok, művészek, tudósok és közéleti személyiségek. Az elnök Dr. Sümegi József bortermelő, a főtitkár Zilai Zoltán a Magyar Borkultúra Kht. ügyvezetője. Az operatív irányítást egy háromtagú elnökség látja el, amelynek tagjai: dr. Botos Ernő Péter, a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, dr. Csizmadia András, gasztrofilozófus, főiskolai docens, valamint dr. Zelnik József etnográfus, író, a Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Most pedig térjünk vissza a születésnap eseményeire. Az estet tehát két kiállítás megnyitója indította el. Az első egy emlékkiállítás, amely Dr. Ásvány Ákos, a Magyar Bor Akadémia első elnökének munkásságát mutatja be. A második egy szőlőről és szőlőhegyekről szóló fényképkiállítás, amelynek képeit Tátrai Zsolt, a bodrogkeresztúri Bene Pincészet borásza készítette el. Ez utóbbi tárlatot Pálffy István, a Magyar Televízió műsorvezetője nyitotta meg.

A második blokk az előadások jegyében telt el. Elsőként a Pannonhalmi Apátságtól Hortobágyi Cirill atya tartott egy kis összefoglalót a bor és a kereszténység szoros kapcsolatáról. Külön hangsúlyt adott a téma azon aspektusának, amely a bort az egészség és a jó kedély megőrzésében kiemelkedően fontos eszköznek tartja. Sőt az atya egyenesen úgy fogalmazott, hogy a bor itt a Földön tulajdonképpen a Mennyország előíze.

Ezt követően Balázs Árpád élő zenei bemutatóval kísérve próbált nekünk csöppnyi ízelítőt adni a bor és a muzsika összefonódásának történetéből. Beszédét azzal kezdte, hogy nyolcvan ország himnuszainak áttekintése után egyedül a magyar bizonyult olyannak, amelyben borkészítésre történő utalás szerepel, kiemelve így a magyar nép ősi kapcsolatát ezzel az itallal. Szó volt később Brahmsról, Liszt Ferencről és Franz Schubertről is, aki többek között tokaji borról is írt dalt.

Az est központi része természetesen a borkóstoló volt. Az idei öt Év Borásza jelölt Frittmann János (Kunsági borvidék), Konyári János (Balatonboglári borvidék), Légli Ottó (Balatonboglári borvidék), Dr. Lőrincz György (Egri borvidék) és Szöllősi Mihály (Ászár-Neszmélyi borvidék) kóstoltatott az egyik teremben. Míg a másikban határon túli magyar borászok tartottak bemutatót: Balla Géza (Erdély), Bíró Gáspár (Erdély), Bott Frigyes (Felvidék), Cuk Lajos (Délvidék), Dr. Korpás András (Felvidék), Maurer Oszkár (Délvidék), Rozsmán István (Délvidék), Szalai László (Délvidék).

Ezek alapján mi másképp is telhetett az este, mint jó hangulatban. Azok pedig, akik el tudtak szakadni a boros asztalok környékéről még egy időutazáson is részt vehettek a fényárban úszó Vajdahunyad várban Dr. Szatmári Sarolta főigazgató-helyettes és Dr. Csoma Zsigmond főmuzeológus kíséretében.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!