A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj Nyitány 2011

Molnár Péterrel beszélgettünk

2011-05-11 | Tóth Adrienn


A Tokaj Reneszánsz - Tokaji Nagy Borok Egyesülete április 29-én mutatta be a legújabb, azaz a 2007-es évjárat aszúit a Tokaj Nyitány kóstoló keretében. A Budapesten, a Vajdahunyadvárban tartott rendezvényen a teljes tagság, mind a tizenhét pincészet kóstoltatott, a száraz és késői szüretelésű tételek mellett a legtöbb figyelem persze a legújabb aszúkat övezte. Az évjárat adottságairól, és ezeknek a borokra gyakorolt hatásáról a szervezet egyik alelnökét, a Patricius birtokigazgatóját, Molnár Pétert faggattuk.


A 2007-est az egyik legjobbnak tartom a kétezres évjáratok közül, bár nem mondhatom, hogy ne bővelkednénk jó adottságú esztendőkben ebben az évtizedben, kevés híján majdnem az összest felsorolhatnánk.

2007-ben az a kulcs, hogy a szőlő a vegetációs időszakban mindent abban az időben kapott meg, amikor arra éppen szüksége volt. Legyen szó hőről és csapadékról.

Kifejtenéd részleteiben is, hogy ez hogy folyt le?

A száraz és enyhe telet követően a természet gyorsan ébredt, a rügyek már április elején fakadni kezdtek, és mivel ezt követően is kitartott a jó idő, május közepén elindult a virágzás. A nyár száraz és forró volt, amely elősegítette a bogyók fejlődésének, érésének folyamatát.

Minthogy az összes életszakasz a megszokottnál korábban zajlott le, nem véletlen, hogy a szüretre is ennek megfelelően előbb került sor. A korai fajták augusztus közepén már készen álltak, és a hónap végére a furmint is az áltagosnál magasabb cukortartalmat mondhatott magáénak.

Az aszúk tekintetében azonban a történet ennyire nem egyszerű, hiszen ott nem pusztán a szőlő beérésére, hanem a nemes rothadásra is szükség van. És itt lép be a csapadék kérdése. A korán érő zéta esetében például a folyamatos jó idő miatt sokáig nem is akart elindulni a botritis, hiszen annak – akár a többi gombának – nedvességre van szüksége.

A később érő furmintnál már más volt a helyzet, az őszi eső következtében számottevő aszúsodás ment végbe. Mivel szeptembertől szinte folyamatosan esett egy kevés csapadék, az év többi részében már nem jelentett gondot az aszúsodás, amely - a nyárnak köszönhetően - érett, sőt, esetenként túlérett fürtökön ment végbe.

Hogyan nyilvánulnak meg az évjárat hatásai az aszúkban?

A vegetációs időszak korábbi szakaszának hála, a viszonylag meleg időjárás miatt az aszúk alaptónusa krémes; testes, tüzes borok születtek 2007-ben. A magas fokú érettség és az őszi csapadék eredményeként, aszúszemek is bőven rendelkezésre álltak, így főleg magas puttonyszámú tételek készültek. Az aszúsodás jellegére a gyors növekedés, és az intenzitás volt jellemző, a botritis sok esetben szinte teljesen megemésztette a bogyó héját és húsát. Ilyen intenzív aszúsodással, ennyire érett szőlőn korábban nem találkoztunk.

Milyen puttonyszámú aszúkat készítettetek ebből az évből a Patriciusnál?

Természetesen hat puttonyosat. Nálunk nincsenek általánosan meghatározott szabályok, mindig az évjárathoz alkalmazkodunk az aszúk puttonyszámának meghatározásakor. Attól függően lesz 4, 5 vagy 6 puttonyos az aszú, hogy az évjárat hol határozza meg az egyensúlyi pontot.

Esetünkben a kísérletezés, a végső házasítás azért is érdekes, mert hét különböző dűlőben vannak szőlőink, amelyek egyedi fekvéseket, talajadottságokat és mikroklimatikus viszonyokat jelentenek.

Az egyes területekről származó szőlőt elkülönítve kezeljük, mert ezt az időszakot még egy tanulási folyamatnak tekintjük. Hogy minél több tapasztalatra tegyünk szert, minden dűlő terméséből készítünk száraz, késői szüretelésű és aszú bort, hogy a különböző bortípusok esetében is megfigyelhetőek legyenek az eltérések. A végül palackba kerülő borok azonban többnyire már házasítások, ehhez az egyes borokat az általunk legfontosabbnak tartott egyensúly elve alapján állítjuk össze.

Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem készítetek dűlőszelektált borokat?

Abban az esetben, ha egy valóban kiemelkedő tételre bukkanunk, előfordul, hogy önmagában lepalackozzuk, hogy megmutathassuk.

Hogyan készült nálatok a 2007-es aszú?

A hat puttonyos aszúhoz szeptember közepétől gyűjtöttük a botritizálódott szemeket, szinte kizárólag furmintról. Alapként erjedő bort használtunk, amely 80%-ban furmintból, 20%-ban hárslevelűből állt, ebbe kerültek az aszúszemek. Az érlelésre szintén nincs nálunk fix szabály, addig tartjuk hordóban a borokat, amíg megkövetelik. Három és fél éves érlelésével ez az aszú - a korábbi évjáratok tükrében - jellege miatt inkább hosszan volt hordóban.

Ezzel a borral persze kicsit előreszaladtunk a piacon lévő boraitokat tekintve. Mik az aktuális újdonságok a Patriciusnál?

Valóban, a 2007-es aszúról beszélve mostani premierje olyannyira megelőzi valós bemutatkozását, hogy mi a pincénél éppen a 2003-as 6 Puttonyos Aszú bemutatására készülünk. A 2009-es száraz Furmintunk továbbra is sikeres a piacon, de emellett most jelenik meg a 2008-as Katinka is, amely egy késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült édes bor.

Egy borászat kapcsán persze az újdonságok mellett érdemes tisztában lenni a háttérben zajló munkákkal is. A szép tavasznak hála, jól fakad a szőlő, így most a hajtásválogatásra készülünk. Ez azért lényeges, mert a metszést követően ez a termésszabályozás második lépése. A pincében hamarosan a 2010-es száraz Furmintot házasítjuk majd, amelyet a tervek szerint egy hónap múlva palackba is töltünk.

A Particius Borház mellett a következő pincészetek mutatták be még boraikat a 2011-es Tokaj Nyitányon:

Alana-Tokaj Pincészet
Barta Pince
Béres Pincészet
Bodvin Pincészet
Disznókő Pincészet
Dereszla Pincészet
Dobogó Pincészet
Dusóczky Pincészet
Füleky Pincészet
Gróf Degenfeld
Patricius Borház
Royal Tokaji Pincészet
Samuel Tinon
Sauska Tokaj Pincészet
Szepsy Pincészet
Tokaj Nobilis
Tokaj Classic

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!