A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji aszú lett az V. Georgikon Borverseny legjobbja

A Kar jelenlegi és volt hallgatóinak borait zsűrizték

2017-07-17 | Vinoport


Tokaji aszú lett az V. Georgikon Borverseny legjobbja

Az idei évben 5. alkalommal került megrendezésre a Pannon Egyetem Georgikon Karán végzett hallgatók, vagy őket alkalmazó cégek, vállalkozások, valamint a jelenlegi hallgatók és dolgozók által nevezett borok versenye.


A verseny szervezői a Georgikon Kar Kertészeti Tanszéke, a Da Bibere Zalai Borlovagrend, valamint a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. voltak.

 

Az ország 12 borvidékéről érkeztek minták, a 2013-2016 közötti évjáratokból: a 85 versengő tétel között 53 fehér bor, 10 rozé, 2 siller és 20 vörösbor szerepelt. Nem meglepő, hogy a keszthelyi székhelyű Georgikon Kar által szervezett verseny elsősorban a Balaton környéki borokat vonzotta: Badacsony, Balatonboglár, a Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak és Zala együttesen közel 60 bort küldött. 

 

A borokat a 20 pontos bírálati rendszer alapján három bizottság értékelte Dr. Pálfi Dénes, Ferencz Vilmos és Kulka Gábor elnökletével. Arany minősítést 23 bor kapott; 43 Ezüst és 14 Bronz minősítést ítéltek oda, 5 további bornak pedig oklevél jutott. 

 

A Nagy Arany díjat a Sárga Borház 2013-as Tokaji Aszúja érdemelte ki.

 

Igen széles volt a legjobb eredményt elérő fajták szortimentje is: a fehér boroknál a furmint, az olaszrizling, a sárgamuskotály, az Irsai Olivér, a zenit és a pátria képviselték a helyi és regionálisan elterjed fajtákat, míg a chardonnay és a sauvignon blanc a világfajtákat.

 

 

A rozé, siller és vörös borok kategóriáiban domináltak a cabernet sauvignon fajtából készült borok az aranyérmesek között, de ott voltak a kékfrankosból és pinot noir-ból készültek is, valamint egy új fajtajelölt – Messiás – okozott nagyon kellemes meglepetést.

 

A legjobban szereplő pincészetek:


Disznókő Borbirtok, Belward Pincészet, Brazsil Pincészet, Dóka Éva Pincészete, Danubiana, Indivinum Borház, Kreinbacher Borbirtok, Bezerics Pincészet, Domaine Edegger, Papp.Bor Bt., Georgikon Pincészet, Simigh Pincészet, Lajvér Borház, Podmaniczky Pincészet, Papp és Fia pincészete, Dr. Németh Ferenc termelő, Hámori Balázs termelő.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. augusztus 2-án 18.30-kor kerül sor a Zalai Borcégér megnyitó ünnepségén Keszthelyen, a Balaton parton.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!