A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Törzsasztal: Pentaton, jazz, kelet és nyugat – egy műsorban!

Fix TV

2018-12-11 | Vinoport


Törzsasztal: Pentaton, jazz, kelet és nyugat – egy műsorban!

2018. december 11-én, 20:40-kor Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Dr. PhanBichThien költő, műfordító, a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Alapítvány elnöke és Lakatos Gabi jazzénekesnő vendégeskedik.


A sokszínű, igényes műsor már az advent jegyében, ünnepi hangulatban idézi meg Petőfi költészetét. A Magyar vagyok című, 1847 februárjában született versét a hazai költőgéniusz őszinte híve és fordítója, PhanBichThien mondja el anyanyelvén, vietnámiul. Egyúttal a Simontornyai Fried-kastély egyik megmentőjeként is ismert műfordító mesél „kétlakiságáról”, arról az őt gazdagító élményről, hogy évtizedek óta egyszerre nevezheti magát magyarnak és vietnáminak.

 

Mindezt a lélekállapotot hűen szimbolizálja az a siker, hogy éppen Thien asszony közreműködése révén, Simontornyán, a Mózsé-hegyen átadták az első hivatalos vietnámi buddhista szentélyt.Nem titkolja, ezzel az álma vált valóra, hiszen választott hazájának egy kis zugába „beköltöztette” szülőhazája (m)értékadó vallását, filozófiáját, egyfajta hidat, átjárót képezve a két ország; voltaképpen a keleti és a nyugati kultúra között.

 

 

Amúgy a szentély a Sió folyóra néző pagodája akár Hanoiban is helyet kaphatott volna a maga sárkányok díszítette, kettős hajlított háztetőjével, a kaput őrző két szent szobrával, amelyek közül az egyik az erőt, a másik a tudást jelképezi. Az odabent lévő harang pedig a vietnámi buddhizmus bölcsőjéből, „Hue” volt császárvárosából származik…

 

Lakatos Gabi jazzénekesnő a műfaj helyzetéről mesél, s nem titkolja, hogy zenészként többre becsüli a kemény munkán alapuló sikert, mint a könnyen jövő, valamely televíziós tehetségkutató show-n, pillanatok alatt szerzett, ám szakmai értelemben nem kellőképpen alátámasztott ismertséget. A fiatal énekesnő, bizonyítva, hogy a jazz lényege az improvizálás, a Vinagora-aranyérmes Pentaton bor kostolása közben, az itt és most élményét adva a nézőknek, dalra fakad!

 

Dúzsi Tamás az egy burgundi fajtát bordeaux-i fajtákkal házasító, a borértők körében szinte rajongott nedűjét bemutatva elárulja: valóban a magyar pentaton hangsor összhangja adott neki inspirációt a bor megalkotásához, ezért is öröm számára, hogy az énekesnő, helytállónak tartva a megnevezést, egyfajta visszaigazolást ad neki frenetikus énekével, játékával.

 

A Törzsasztalról természetesen most sem hiányozhatnak Dúzsi díjnyertes borai mellett,a legnépszerűbb kortárs orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat példányai. Az irodalmi folyóirat legfrissebb, ünnepi számában NicoVassilakis, Mario José Cervantes, Kóbor Adriána, Draskóczi Ágnes, Petőcz András, Filip Tamás, Vörös István, Tőzsér Árpád, Kal Pintér Mihály és az író-műsorvezető, Szabó Zoltán Attila írásai is olvashatóak.

 

Az előző adás megtekinthető itt:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!