A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tudtad-e az alkoholról?

Pirítós, egészség, korhatár

2009-07-03 | Tóth Adrienn


Tudtad-e az alkoholról?

Sokat tudunk már a borról, a borvidékekről, a szőlőfajtákról. Tisztában van-e azonban mindenki vele, hogy hány éves kortól ihat valaki alkoholtartalmú italt a Fülöp-szigeteken? Hogy honnan származik a „tósztot mond” kifejezés? Vagy hogy kevésbé valószínűen fázunk meg, ha rendszeresen iszunk valamit?


 

Bemelegítésképp néhány érdekesség…

Tudtad-e, hogy a koccintáskor használt tószt kifejezés valójában a toast szóból származik, ami latin eredetű? Az ókori rómaiak ugyanis gyakran egy kis darab pirítós kenyérrel ellensúlyozták a sokszor rossz, savanyú borokat. Emellett persze a pohárköszöntőket is ők találták fel, vendégeiknek bizonyítandó, hogy a feltálalt borok nem mérgezettek, mindig a házigazdák ittak először. A két szokás idővel összekapcsolódott, innen származik a „tósztot mond” kifejezés.

Franciaországban állítólag vannak olyan gazdák, akik annyira értékesnek tartják a földjüket, hogy a munkásoknak előírják, hogy rázzák le a sarat a lábukról, amikor hazafelé indulnak.

Missouri államban a kiskorúak nemcsak, hogy nem fogyaszthatnak alkoholt, de ki sem vihetik az üres üveget a szemetesbe. Ha ezen kapják őket, az tiltott alkoholbirtoklásnak minősül.

Sokan hidegben azért isznak, hogy az alkohol felmelegítse őket. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy ez nemhogy nem növeli, de épphogy csökkenti testünk hőmérsékletét.

Jó az nekem, ha iszom?

Az alkoholfogyasztást általában nem az egészségünk érdekében kifejtett tevékenységként tartjuk számon. A borfogyasztás ez alól kivételt jelent, hiszen annak pozitív hatásaival legtöbben tisztában vagyunk. Vizsgáljuk most meg, hogy az egyéb alkoholféleségek mértékletes fogyasztása milyen módon lehet ránk kedvező hatással!

Egy több mint ezerötszáz 45 és 65 év közötti férfit vizsgáló olasz tanulmány szerint a mértékletesen, de naponta alkoholt fogyasztók két évvel többet élnek, mint azok, akik csak néha isznak, vagy ugyan rendszeresen, de túl sokat.

Egy 44 000 férfira kiterjedő, harvardi felmérés azt mutatta ki, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás 37%-kal csökkenti a szívkoszorúér betegségek kialakulásának veszélyét.Volt egy olyan férfiakat vizsgáló kutatócsoport, akik már egyszer túlestek szívinfarktuson. Ők úgy találták, hogy ha valaki felépülést követően rendszeresen iszik alkoholtartalmú italokat, valószínűbb, hogy elkerüli a második infarktust, mint az, aki absztinens lesz.

A rendszeresen alkoholt fogyasztók öt különböző megfázással szemben ellenállóbbak, mint a soha nem ivók. Akik 2-3 italt fogyasztanak el naponta, azoknál 85%-kal, akik 1-2-t, 65%-kal, akik pedig ennél ritkábban isznak, 30%-kal kevésbé valószínű, hogy elkapja őket egy megfázás, mint az absztinenseket.

A meggondoltan italozóknál egy francia tanulmány szerint 75%-kal csökken az Alzheimer-kór valószínűsége, valamint 80%-kal az időskori leépülésé.

Hány éves kortól ihatunk?

A hazai 18 éves korhatárral mindenki tisztában van. Sokan arról is tudnak, hogy míg az Egyesült Államokban bárki házasodhat, vagy bevonulhat katonának ugyanilyen idősen, addig alkoholtartalmú italt csak három évvel később, 21 éves korában fogyaszthat.

Más országok, más játékszabályok. Vannak olyan csücskei a földnek, ahol egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani, mint Líbia, Szudán, Szaud-Arábia, Kuvait, Banglades, Irán vagy Pakisztán.

Ezzel szemben sokkal több olyan akad, ahol egyáltalán nem létezik korhatár ebből a szempontból. Ilyenek például a skandináv országok, mint Finnország, Norvégia vagy Dánia, de ilyen sok mediterrán ország is, mint Olaszország, Portugália, Görögország vagy Málta. Több, számunkra egzotikus vidéken sem létezik hasonló megkötés, mint Malajziában, Új-Zélandon, Tájföldön vagy a Fülöp-szigeteken. Végül pedig ugyancsak nincs korhoz kötve az italfogyasztás több, hozzánk igencsak közel eső országban: Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Szerbiában és Lengyelországban.

Spanyolország az egyetlen, ahol a 14 éves korhoz kötik, mikor ihat valaki például erjesztett szőlőlevet. 16 éves kortól ugyanezt bárki megteheti Ausztriában, Németországban, Bulgáriában, Franciaországban, Svájcban, Luxemburgban és Botswanában. A 17-es határvonal mellett egyetlen szigetország kötelezte el magát: Ciprus.A 18 éves kor elérése hazánkhoz hasonlóan sok más országban is a felnőtté válás határa, így az alkoholfogyasztás hivatalos kezdete. Magyarország egy csoportba tartozik tehát többek között Kínával, Hong Konggal, Argentínával, Chilével, Dél-Afrikával, Ausztráliával, Kanadával, Puerto Rico-val, Fijivel, Horvátországgal, Svédországgal vagy éppen Oroszországgal.

A törvény szemében 19 évesen ihatnak először Dél-Koreában, és 20 esztendősen Japánban illetve Paraguay-ban. Míg a legtöbbet erre az Egyesült Államok, Indonézia és Palau ifjúságának kell várnia, akik 21 évesen fogyaszthatnak alkoholt nyilvános helyen.

Az alkoholtartalmú italok világa végtelenül széles. Szerencsénk van, hogy a borokkal foglalkozhatunk, hiszen ez az egyik leggazdagabb közülük, mind történelem szempontjából, mind, ha mai elterjedését, a vele foglalkozó emberek széles körét vizsgáljuk. Ennek ellenére nem engedünk a csábításnak, és nem temetkezünk kizárólag ebbe, kikacsintunk néha másfelé is.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!