A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új borok, megújult fogadó

Rövid borhírek Etyekről

2009-09-07 | Tóth Adrienn


Még pár hét és újra felkerekedhetünk Etyekre, a Kezes-Lábos Fesztiválra, hogy remek kézműves borokat és finom falatokat kóstoljunk. Mint azt mindannyian tudjuk, Etyek nem csak erről a két fesztiválról szól, hiszen a Budai és a Velencei körzettel együtt alkotja az Etyek-Budai borvidéket és készíti üde fehérborait illetve roséit. A következőkben két pincészet legújabb borairól tudunk meg többet, továbbá hírt adunk arról, hogy egy újabb séffel gazdagodott a borvidék.


Bemutatták az új Rókusfalvy évjárat első részét 

Rókusfaly Pál szeptember 3-án mutatta be a pincészet teraszán a 2008-as évjárat borsorának három első tagját. A borászat jelenleg öt hektáron gazdálkodik, a minél később szüretelt termést idén már nem csak fajtaborok formájában palackozza le. A csütörtök délután bemutatott három bor túlnyomó részét reduktív technológiával készítették, így nem igényelnek olyan hosszú palackos érlelést, mint a kizárólag fahordóban feldolgozott tételek – mondta el Rókusfalvy Pál. A Fresküvé a pincészet első házasítása, amely zöldvelteliniből, saszlából, sauvignon blancból és egy kevés chardonnay-ból áll. Az üde, intenzív aromatikájú bort az őt fele részben alkotó zöldveltelini határozza meg.

A 2008-as Chardonnay és Sauvignon Blanc borok alapanyagának kb. 70%-át tartályban vinifikálták, míg 30%-ban mindkét bor a pincészet által újonnan vásárolt 500 literes tölgyfahordókban erjedt és érlelődött.

Megújult a Fogadó

A nyolc éve megnyílt étterem eztán a Rókusfalvy Fogadó nevet viseli. Nem csak az elnevezésben történt azonban újítás, a konyha és vendégtér is átalakításra, modernizálásra került. Az új berendezéseken és bútorokon túl az étterem személyi állományában is változás történt.

Vidák Zoltán chef a helyi tradíciók tiszteletben tartása mellett megreformálta az étlapot. A korábbinál szűkebb állandó kínálatot heti ajánlatok egészítik majd ki, amelyek az egyes alapanyagok szezonális elérhetősége alapján változnak.

Argentin testvérbirtoka lett a Haraszthy-Vallejónak

Egyrészről a kaliforniai borkészítés magyar atyjáról, Haraszthy Ágostonról kapta a nevét az etyeki pincészet, Vallejo pedig Haraszthy spanyol származású üzlettársa és barátja volt. A borászat már hat éve készít Etyeken fehérborokat és rosékat, idén azonban egy komoly, nagytestű vörösborral is ki szeretnék egészíteni a portfóliót. Október elején érkezik hazánkba a 2007-es évjáratú Fantastico Malbec Assemblage – mondta el a Vinoportnak Oroszlán Tamás, a pincészet marketing szakértője. Ez egy malbec alapú házasítás, amely cabernet sauvignon és merlot szőlőt is tartalmaz. Argentína legjellegzetesebb fajtájának tartják egyébként a malbec-et, amely Bordeaux-ból indult világhódító útjára. Ez a bor az Etyeken készített 2007-es Fantastico Chardonnay-vel a pincészet borsorának csúcsát alkotják majd.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!