Új országok a bortérképen
Dánia, Namíbia
2008-01-16 | Tóth AdriennÉs mi még azt hisszük, hogy azt nehéz elmagyarázni egy külföldinek, olyan, hogy magyar bor igenis van. És hát indiai borról is hallottunk már, na de Dánia és Namíbia, mint bortermelő ország, talán a legmegszállottabbakra is az újdonság erejével hat. Bár valószínűleg nem készítenek és a közeljövőben nem is fognak olyan mennyiségeket, amelyek megrengetnék a nemzetközi borpiacot, azért talán mégis érdemes képbe kerülni egy kicsit velük kapcsolatban.
Dánia
Kezdjük Európával, már csak a szolidalitás miatt is. Meg a miatt is, mert kezdhetjük magunkat elszégyellni, ugyanis ez a hír nem arról szól, hogy elkészítették az első dán bort, hanem arról, hogy mivel már ötödik éve tudnak bemutatni dán asztali bort, az EU engedélyezte, hogy létrehozzák saját borvidékeiket.
Nos, akkor következzen egy kis „Mit kell tudni a dán borvidékekről?” összefoglaló:
Először is azt, hogy négy borrégiójuk van: Jylland, Fyn, Sjælland, Bornholm. Ezt a négy borvidéket leginkább a 2006-os boroktól kezdik feltüntetni a címkéken, mert ugyan elvileg, már a 2005-ösök esetében is lehetne, de valószínűleg nem állnak nagy borkészletek értékesítésre várva a dán pincékben.
Most pedig a nagy számok következnek. Dániában 26 bejegyzett borászat működik, összesen 20, azaz húsz hektáron. Az össz dán bortermelés 50 000 palack körül mozog, amely valószínűleg a lokálpatrióták torkán folyik le, legalábbis eddig még nem kaptunk hírt magyar forgalmazóról.
Namíbia
Talán a világ egyik legszárazabb országának vonatkozásában még túlzás boriparról beszélnünk, ugyanis leginkább egyetlen - mind a helyiek, mind a világ által meg nem értett - férfiú az, aki szőlőt termel, és bort készít a Namíbiai sivatagtól nem messze. Évente 3000-3500 palack syrah vagy syrah és merlot házasítás készül az Allan Walkden-Davis tulajdonában álló pincészetben.
A hatvanhárom éves tulajdonosnak a helyszínnel való vonatkozásáról azt érdemes tudni, hogy nyugdíjba vonulása előtt a namíbiai Shell igazgatója volt, és most már hivatalosan is az ország állampolgára.
A területen senki sem kételkedő valószínűleg, hisz nincs hiány napsütésben. De mi a helyzet a vízzel, amire a szőlőnek a többi növényhez hasonlóan szüksége van? Walkden-Davis több mint 14 000 hektáros szerény kis birtokának nagy része ugyan kősivatag és füves szavanna, azonban egy kis „földrajzi hiba” folytán becsúszott ide egy oázis is.
A zöld terület, amelyet öt forrás lát el vízzel, a sivatagi széltől védő hegykoszorú és a lúgos talaj a szaktanácsadást végző dél-afrikai Abrie Bruwer szerint is szinte ideális feltételeket biztosít a borászkodáshoz.
Az egyetlen gond talán, hogy azért a szüretet a hajnali órákban kell elvégezni, mert később már nehezen viselhető el a forróság.
Szóval vannak kuriózumnak számító borászok a világban, mi talán egyre kevésbé számítunk annak.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!