A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Változott a bor potenciális alkoholfokának emelésével kapcsolatos szabályozás

Az agrárminiszter dönt szélsőséges időjárásnál

2018-08-02 | Vinoport


Változott a bor potenciális alkoholfokának emelésével kapcsolatos szabályozás

Új rendelet-kiegészítés jelent meg a bor alkoholtartalmának növelésével kapcsolatban.


A rendkívül kedvezőtlen időjárású években a miniszter engedélyezheti az egész ország, vagy borvidék vonatkozásában a friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust illetve a még erjedésben levő újbor alkoholtartalmának kiegészítését. Ez a lényege a július 27-i Magyar Közlönyben megjelent „Alkoholtartalom-növelés rendkívül kedvezőtlen időjárású években” című agrárminiszteri rendelet-kiegészítésnek.

 

 

Ennek értelmében a jövőben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatokkal alátámasztott kérelmére a miniszter 15 napon belül engedélyezheti az alkoholtartalom 0,5 térfogatszázalékkal történő megnövelését. A kiegészítés szerint döntést közzéteszi a Hivatalos Értesítőben és tájékoztatja róla az Európai bizottságot.

 

Megkeresésünkre a HNT elmondta, a változás lényege, hogy az alkoholtartalom növelésének engedélyezése az Európai Uniótól mostantól a tagországok hatáskörébe kerül. Ez jelentősen meggyorsítja a folyamatot, hiszen az agrárminiszternek a már említett 15 napon belül kell döntést hoznia. Így nem fordulhat elő többé az az eset, ami például 2014-ben, hogy a HNT a magyar borágazat nevében már augusztus elején megküldte a kérvényt az európai illetékes szervnek, de csak novemberben kapta meg az engedélyt. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!