Van, ahol már szedik az aszút
Hatodik próbaszüret
2016-09-21 | Tarcal KutatóA szeptemberi nyár korai érést hozott. A kifejezetten meleg napsütéses napok, a száraz időjárás megalapozta a száraz bornak való alapanyag szüretét, de édes borok, sőt az aszú kilátásaink is jók. Már egyes birtokokon az első aszú szedések is megtörténtek. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. jelentése.
Sárgamuskotály
A sárgamuskotályt a mintaszüreti területeink 60%-án leszüretelték, így csak két helyről van adatunk. A cukorfoka 23,7 és 28,5 magyar mustfok között változik (264-326 g/l). A fennlévő muskotály természetesen már csak édes bor készítésére alkalmas.
1.táblázat Sárgamuskotály próbaszüreti eredmények
1.ábra A muskotály cukortartalma két mostani próbaszüreten és a három leszüretelt szőlőben
Furmint
Érik a furmint, bár meglepő, hogy átlagban igazán nagy cukornövekedést nem tapasztaltunk. Érdekes, hogy a titrálható savtartalom hétből öt helyen is magasabb, mint az elmúlt héten, bár a kémhatás mindenhol meghaladta a 3 pH-t.
2.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények
2.ábra A furmint cukortartalom-változása nyolc dűlőben vizsgálva
Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés, de mint máskor is, az idén is úgy tűnik, hogy szeptember közepétől leáll a további cukorfelhalmozás.
3.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben.
Hárslevelű
Négy helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Csak lassan cukrosodik a legtöbb helyen a hárslevelű, de a száraz borhoz szükséges érettséget már elérte.
3.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények
Szeptember első fele meleg és száraz volt, csak 2 napja kezdődött a lehűlés. A hétfő éjszakai csapadék után ismét száraz és szeles időt jósolnak. Most már arccal az aszú felé!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!