A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Végső búcsú Molnár Tibortól

Elhunyt a soproni hegyközség elnöke

2008-11-05 | Vizi Csenge


2008. november 2-án örökre lehunyta szemét a Sopron-Fertőmenti Hegyközség hegybírói címét, illetve a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöki posztját viselő Molnár Tibor. Az okleveles kertészmérnöknek e két rangos tisztség mellett élete talán legfontosabb része volt a Vincellér-ház megalapítása és mindennapjainak igazgatása.


Molnár Tiborról a következők olvashatók a pincészetük, a Vincellér-ház egyik oldalán: „A szőlőtőkék nagy ismerője, a borok szerelmese… Borbemutatóit a vidámság, a szenvedély és a bor iránti rajongás jellemzi. Az örök optimista”. Bár ezek a sorok még jelen időben szólnak az elhunyt borászról, kétségtelenül sok borkedvelő fogja így idézni őt. Akik részt vettek kóstolóin, akik találkoztak vele személyesen, azokat biztosan megcsapta szőlő és bor iránti szerelmének szele. Ahogy címei is jelzik, nem félt kimenni a hegyre, olykor Harkán, olykor Fertőboz lankáin, olykor pedig Balf szőlősorai közt tűnt fel.

Ha előadást kellett tartania borvidékéről, pártatlanul és hatalmas lendülettel vezette hallgatóságát, sosem lehetett érezni szavaiban fásultságot. Valóban minden percben a szőlőnek és nedűjének élt. Munkásságának középpontjában már a kezdetektől fogva a különleges minőségű soproni borok készítése állt, különleges nevet szerzett neki késői szüretelésű zenit bora. Szent ügyének érezte, hogy küzdjön a Soproni borvidék borászaiért és e vidék jó hírnevéért.

A hagyományokat ápoló szőlész-borász egyik kiemelkedő munkája a Vincellér-ház korábban is említett jellegzetessége, a késői szüretelésű Zenit. Ez az bothrytizálódott, „aszú” jellegű bor, egyik méltó iskolapéldája annak, hogy Sopron nem csak a kékfrankosok földje.

Molnár Tibor a ’60-as évek végétől a Soproni Állami Gazdaság szőlészeti ágazatának vezetőjeként tevékenykedett. Két évtizedig dolgozott ebben az állami apparátusban hol főkertészként, hol pedig a kertészeti ágazat vezetőjeként.

Útja ezután a Győri Zöldért soproni kirendeltség élére vezettette, majd 1992-ben két társával közösen megalapították a Vincellér MPS Szőlészeti és Borászati Kkt. Hegybírói kinevezését 1996-ban kapta, amit egy évvel később a Soproni Hegyközségi Tanácsának elnöki posztja követett. Egészen haláláig e posztokat töltötte be és segítette, egyengette az új generáció útját, örök optimizmusát továbbadva a körülötte élőknek, ennek köszönhető, hogy emléke inkább mosolyt csal az arcunkra a szomorú tekintet helyet!

Álljon itt végül egy borásznő, Luka Enikő megemlékezése, aki az új generáció tagjaként e sorokkal rója le tiszteletét a 68 évesen elhunyt Molnár Tibor előtt:

"A lábam alatt szőlőlevelek zörögnek, a kezem néha megérint egy-egy fennmaradt szőlőfürtöt, a szemem keresné a Fertő tóra lassan, komótosan ráereszkedő ködfelhőket… de most elmossák a könnyek ezt a csodálatos tájat… mert Téged kereslek Tibor bácsi, hátha kijöttél körülnézni a szőlők közé, hogy szépen leszüreteltünk-e. Hátha idejöttél, feltöltődni ebből a csodából, amiről szívvel-lélekkel meséltél mindig mindenkinek... és úgy meséltél, hogy azt nem felejtette el senki. Hátha a világ egyszer végre nem olyan kegyetlen és Te csak tréfálsz velünk, mint annyiszor! Csak tréfálsz, viccelsz, csipkelődsz vagy mesélsz végtelen tisztelettel a borról, a borkészítésről vagy a szőlőről.

Ha tehettem, mindig a közeledben ültem le, hogy tanuljak és vidámságot lopjak Tőled… emlékszem Prágában hogyan énekeltünk együtt, mi mindnyájan a soproni borászok egy sörözőben… tartottunk borkóstolókat, képviseltük Sopront borfesztiválokon mindenféle országban és mennyi Borünnepen kápráztattad el az embereket a boraiddal! A késői szüretelésű zenited cseppjei – amire annyira büszke voltál – mától aranyló könnycseppek.

Hazamegyek! A szőlőnek nincs már szüksége rám. A szüretnek vége. A szőlőt lassan betakarja a hó. A pincében erjedő bor lázrohamai lassan elmúlnak. Ilyenkor szabad meghalni."

Szeretnénk őszinte részvétünket tolmácsolni ezúton a család részére a Vinoport.hu szerkesztősége nevében!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!