A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vigyázz: mustgáz!

Veszély esetén hívja a 112-es számot!

2021-10-01 | (X)


Vigyázz: mustgáz!

A szüreti időszakban minden évben több baleset, és akár haláleset is bekövetkezik a mustgázmérgezés miatt, pedig ezek megelőzhetőek lennének. Mire érdemes figyelni?


 

Mi az a mustgáz?
A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan gáz. A levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, tehát a mélyebb területeken, például pincékben a föld közelében terül el, összegyűlik, a levegőt kiszorítja, ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. 

 

A mustgáz cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukor elbomlik, etil-alkohol és szén-dioxid: más néven mustgáz lesz belőle. Nem a szén-dioxid önmagában a mérgező, hanem az, hogy kiszorítja a levegőt a pincéből, és így oxigénhiányos környezet jön létre.

 

Az oxigénhiányos állapot a központi idegrendszerre van befolyással, ezért szédülést, hányingert, álmosságot, eszméletvesztést, mentális zavarokat okozhat - olykor akár fulladásos halált is.

 

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, a riasztások jelentős részénél azonban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön a mérgezés, az eszméletvesztés.

 

Megoldást jelenthet a

 

megfelelő szellőzés kialakítása folyamatosan működő szellőző berendezésekkel, a hordók nagy térben való elhelyezése, továbbá érdemes beszerezni egy szén-dioxid koncentrációt mérő gázérzékelőt, amely jelzi, ha kevés az oxigén a helyiségben.

 

Ezt egyébként  egy égő gyertyával is szokták ellenőrizni, oly módon, hogy egy botra erősítve maguk előtt tartják a gyertyát derékmagasságban, és ha elalszik, az azt jelzi, hogy el kell hagyni a helyiséget, mert kevés az oxigén. Szakértők szerint azonban ez nem megbízható módszer, ugyanis, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, már eszméletvesztést, fulladásos halált okoz, a gyertya lángja viszont csak akkor alszik el, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a 14 százalékot.

 

A bort zárt hordóban kell tartani, és érdemes ellenőrizni, hogy az abroncsok és a dongák épek-e, jól záródnak-e.  

 

 

Fontos! A szén-monoxid érzékelő készülékek nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, mivel más gázokról van szó. Továbbá a gázálarcok, gázmaszkok viselése sem nyújt védelmet a mérgezéssel szemben.

 

A balesetet szenvedő embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 112-es számon!

 

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!