A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vince 2010

Új korszak kezdődik

2010-03-26 | Tóth Adrienn


Vince 2010

Múlt hétvégén zajlott le a magyar Decanter szervezésében a Vince 2010, az első olyan nagyszabású hazai beltéri rendezvény, amilyenről eddig csak az angol Decanter vagy az amerikai Wine Spectator beszámolóiból értesültünk. A boresemény helyszínét az egyik legexkluzívabb belső terekkel bíró hazai szálloda, a Corinthia Grand Hotel adta, ahol két napon át folyamatosan kóstoltattak a pincészetek, de emellett ültetett kóstolókkal és workshopokkal is készültek a szervezők.


A rendezvény bővelkedett az eseményekben és a borokban, szinte képtelenség volt mindenhol ott lenni. A Vinoporton több személyes hangvételű blogbejegyzés is megjelenik majd az esemény kapcsán, ezért úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal inkább néhány olyan információt osztunk meg olvasóinkkal, amelyet a helyszínen kiállító borászoktól tudtunk meg.

A Bujdosó Pincészet főborásza, Bujdosó Ferenc az új boraival kapcsolatban arról számolt be nekünk, hogy különösen elégedett a 2009-es évjárat vörösboraival, véleménye szerint a pincészet életének legszebb vörösei kerülnek ki általuk a pincészetből. A portfólió különc tagja, a habzóbor Rosé Secco, amelyet éppen mostanában kezdenek készíteni, ebben az évben társat kap majd egy Chardonnay Secco formájában. Ez utóbbi bort azonban a kis tételszám miatt kizárólag a pincészetnél lehet majd megvásárolni.

Ferenc arról is büszkén számolt be nekünk, hogy tavasszal 15 hektárnyi szőlő telepítésébe vágnak, 4-4 hektár rajnai rizlinget, olaszrizlinget, királyleánykát és 3,5 hektár cabernet franc-t ültetnek el, többek között a kevésbé korszerű tramini ültetvények helyén.

A Kovács Nimród Winery természetesen a Vincére is elhozta a Chardonnay du Monde borversenyen aranyérmet nyert 2007-es Chardonnay Battonage borát. A vállalatcsoporthoz tartozó Monarchia Borkereskedés újdonságaival kapcsolatban Rein Krisztián elmondta, hogy most dobtak piacra egy Egri névre hallgató sorozatot, amelyben jó ár-érték arányú borok találhatók, többek között egy egri fehér házasítás és egy kékfrankos is. Ezen túl még mindig a kedvező árakat szem előtt tartva leporolták egy más, korábban bevezetett márkájukat, a Monarchia Selectiont is, ebbe a sorozatba több borvidékről kerülnek majd tételek.

A Szászi Pincénél Scheib Róbert számolt be nekünk az újdonságokról. Megtudhattuk tőle, hogy ők is új telepítésekkel foglalkoznak, többek között a nagyközönség számára kevésbé ismert rózsakő fajtával bővítik a kínálatukat. A rózsakőről érdemes tudni, hogy a budai zöld mellett ő szolgál a kéknyelű megtermékenyítőjeként. A pincészetnél addig, amíg nem fordul termőre a saját ültetvény, már el lehet kezdeni a borral való ismerkedést, a Szászi Rózsakőhöz a szőlőt egyelőre a Badacsonyi Kutatóintézettől vásárolják fel.

Szászi telepítésekről szólva a másik újdonság, hogy egy korábbi olaszrizling parcellát zeusszal váltanak fel, a Szent-György hegy egyik kiváló fekvésű dűlőjébe pedig rizlinget telepítenek. Végezetül egy tippként szolgálunk a Balatonra utazóknak: a 2009-es Merlot Rosét az alacsony mennyiség miatt várhatóan csak a pincénél lehet majd kóstolni.

A Vince borász kiállítói között nem csak a hazai borvidékek képviselői voltak jelen, borait kóstoltatta a Franciaország Chablis borvidékén termelő Domaine Laroche is. A Burgundia alrégiójaként felfogható Chablis-ban kizárólag chardonnay szőlőfajtával foglalkoznak. A bortermelés északi határán húzódó borvidéken különösen nagy jelentősége van a dűlők fekvésének, elhelyezkedésének, hiszen ezen a klímán komoly kockázati értéket jelent az érettség megléte. Épp ezért Burgundia többi részéhez hasonlóan már régi hagyomány az ültetvények osztályozása.

\"\"

A Domaine Laroche a Vincén alapbora mellett bemutatott egy több Premier Cru dűlő terméséből házasított bort, valamint egy olyat is, amely kizárólag az egyik legjobban csengő Premier Cru, a Fourchaumes dűlőből származott. A sor végét azonban a legmagasabb helyi kategória, a Les Blanchots Grand Cru jelentette. A pincészet képviselője elmondta, hogy annak érdekében, hogy a borvidékkel még csak most ismerkedő magyar közönség minél jobban megláthassa a legmagasabb minőségű chablis-kban rejlő lehetőségeket, ezen tételek esetében nem is az aktuálisan futó, hanem régebbi évjáratokat hozott el bemutatni.

A Felvidékről érkező Bott Frigyesnél a rendezvényre ellátogatók már kóstolhatták az újdonságnak számító 2009-es Zöld Veltelinit. A borról érdemes tudni, hogy hordóban erjedt, majd hat hónapon keresztül ott is érett, ennek ellenére dús, érett aromái felül tudnak kerekedni ezen a hatáson, valamint a 14,5%-os alkoholtartalmon.

Az újdonságokról kérdezve Frigyes elmondta most fordult termőre mind a tramini, mind a hárslevelű ültetvénye, a kísérletező kedvű borász ez utóbbi szőlőfaját kétszeri szüretnek vetette alá. Az első szüret bora egy házasításba kerül majd, az Imago a hárslevelűn kívül sauvignon blanc-t és olaszrizlinget tartalmaz majd. A későbbi szüret borát ezzel szemben 7 napig áztatta héjon, és önmagában, fajtaborként kívánja palackozni. Végül arra is fény derült, hogy a pincészet száraz csúcsborának számító Vinculum 2009-ben ismét juhfark lesz.

Ifj. Kamocsay Ákos, a móri Maurus Pincészet borásza arról számolt be, hogy jelenleg éppen a 2008-as évjárat borainak letöltésével vannak elfoglalva. A borok ezt követően pár hónapig még a pincében fognak érlelődni, hogy minél szebb formájukban kerülhessenek a fogyasztók elé. Az évjárat terméséből egyelőre csak a friss sauvignon blanc és királyleányka van forgalomban.

\"\"

A pincészet megszokott borai mellett mint a Tramini, a Rajnai Rizling, az Ezerjó és a Chardonnay, két újdonsággal is megismerkedhetünk hamarosan. Ákos szerint a Pinot Gris igazi meglepetés lesz, a Zöld Veltelinit pedig lehet, hogy akár két évig is a pincében várat magára, hogy tovább kerekedjenek határozott savai. Bár a palackozás és az ezzel járó döntéshozatal még folyamatban van, azt már tudni lehet, hogy várhatóan 2008-ban is készül Rajnai Rizling Hordóválogatás a Maurus Pincénél.

A fenti sorokat kedvcsinálónak szánjuk, akinek felkeltettük az érdeklődését, ideje, hogy felkerekedjen, és tavasz vagy nyár folyamán Balaton, Mór, a Felvidék vagy éppen Chablis felé vegye az irányt!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!