A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vindependent helyzetjelentés

Európai mintára alapították 10 évvel ezelőtt

2015-01-28 | Robotka Gábor


Vindependent helyzetjelentés

Egy évtizede képviseli a hazai minőségi bortermelők jelentős részét a Vindependent. A 2005 tavaszán alakult szervezet, a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nevében Wille-Baumkauff Márta elnök tartott rövid tájékoztatót az egyesület szakmai hátteréről, az elmúlt tíz évben elért eredményekről és a jövőbeni célokról.


A magyar Vindependentet, az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének (Confédération Européenne des Vignerons Indépendants, röviden CEVI) a tagját Jásdi István kezdeményezésére alapították közel tíz éve. A CEVI tagszervezetei jelenleg 12 európai országban tevékenykednek, és 200 000-nél több borászati vállalkozást képviselnek az európai döntéshozatali fórumokon.  

 

A több mint 60 hazai kis- és középvállalkozást tömörítő Vindependentet tavaly óta a biodinamikus elvek alapján működő Tokaj Pendits birtok tulajdonosa, Wille-Baumkauff Márta irányítja. A szervezetnek elvileg bármely magyar szőlővel és borral foglalkozó családi gazdaság tagja lehet. A tagoktól elvárják, hogy saját birtokon termesztett szőlőből készítsék magas minőségű, a termőhely jellegzetességét kiemelő boraikat, és a palackozást követően az értékesítésben is aktív részt vállaljanak. 

 

Az így működő borászatok ugyanis munkahelyeket teremtve növelik a vidék megtartó erejét, alakítják a magyar kultúrtájat, és európai színvonalú termékeket hoznak létre. A Vindependent tagságát és vezetését magas szakmai színvonal jellemzi. Egyéb jónevű termelők mellett az egri St. Andrea borászatot alapító dr. Lőrincz György elnökségi tagként, a családi birtokát már teljes egészében bio szemléletben művelő Gere Attila pedig a 2012 óta működő ökológiai szekció munkájának irányítójaként vesz részt a szervezet munkájában. 

 

 

A Vindependent legfontosabb célja tagjai érdekképviselete a hazai és az európai uniós jogalkotókkal és szervezetekkel folytatott tárgyalások során. Kitartó munkával sikerült elérniük, hogy tagjaik megfigyelőként ott lehetnek a borágazattal foglalkozó szervezetek ülésein, és legtöbb esetben a borosgazdákat érintő jogszabályok, törvények tervezetei is eljutnak hozzájuk véleményezésre.

 

A közeljövőre nézve fő céljuk a borászatokra nehezedő adminisztráció terheinek csökkentése. Mivel testvérszervezeteik jelenleg 12 európai országban jelen vannak, így az elnök asszony jó esélyt lát arra, hogy pl. más EU-tagállamokban bevált adminisztrációt csökkentő gyakorlatokat átemeljenek a hazai viszonyok közé.

 

Vindependent helyzetjelentés

 

Ezekről, mint minden más tagságukat érintő kérdésről is, elsősorban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában (HNT) tevékenykedő szakemberekkel egyeztet a Vindependent. Jó hír, hogy a HNT jelenlegi szakmai igazgatója az egri bortermelői háttérrel rendelkező Gál Péter személyes tapasztalatai és érintettsége kapcsán várhatóan teljes erőbedobással fogja képviselni a szervezet érdekeit a jogalkotási folyamatok során.

 

Fontos távlati célként jelölte meg az elnök asszony, hogy a még nem létező magyar bormarketing-koncepció kialakítása során szakmai partnerként tekintsen az állam a Vindependentre, hiszen tagjaik komoly nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, és több olyan, a nagyvilágban bevált sémát ismernek, amely könnyedén átültethető lenne a hazai gyakorlatba.

 

A megvalósítandó célok mellett egy sikeresen végrehajtott projektről is hallottunk, ez pedig a 2013 óta folyó termelői pezsgőkészítés, amely a Vindependent által indított kezdeményezésként jutott el oda, hogy mára minden hazai bortermelő legális keretek között készítheti el saját pezsgőjét.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!