Érlelési információkOktóber végén fürtönkénti és fürtrészenkénti válogatással szüretelt, nemesen rothadt szőlőből készült. Bogyózás, majd rövid héjon áztatás. Tartályos erjesztés, majd három hónapon keresztüli fahordós érlelés. |
Hol vásárolható meg
Kifutó tétel.
Disznókő Szőlőbirtok bemutatása
A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.