Vinoport kedvencei 2012. ősz
Az ősszel kóstolt, legjobban szereplő borok
2012-12-19 | Tóth AdriennAz a szép a borokban, hogy sokféleképpen lehet közelíteni hozzájuk. Készítőiket megismerve különleges történetekkel lehetünk gazdagabbak, a termőtájakat felfedezve felébredhet tudásvágyunk a természettudományok iránt, asztalunkra helyezve komplexebb élménnyé válik a főzés, az étkezés. A bor fogyasztása gazdagabbá teszi baráti, családi eseményeinket, a figyelmes borkóstolás pedig fejleszti érzékeinket, próbára teszi memóriánkat és következtetőkészségünket.
Bormagazinként mi is igyekszünk sokféleképpen megközelíteni a bor témáját. Programokat ajánlunk, amelyeken kóstolni lehet, interjúkat készítünk a borászokkal és a borvilág többi szereplőjével, híreket teszünk közzé fontos eredmények, történések kapcsán. Nem lenne azonban teljes a kép, hanem írnánk tulajdonképpeni fő témánkról, azaz magukról a borokról.
Borbár nevű borbemutató rovatunk célja, hogy minél több hasznos információval szolgáljunk olvasóinknak. Mivel úgy tapasztaltuk, sok borról nehéz információkat találni, ezért saját borleírásunkon és fényképünkön túl a pincészetek által megadott olyan adatokat is közzé teszünk többek között, mint a bort alkotó szőlőfajták, az érlelés, az ár vagy a beszerzési források.
Az évszakok lezárultával számot vetünk a megelőző hónapokban kóstolt borokkal, és a nyolc kategóriában legjobban szereplőket most második alkalommal ismerjük el a Vinoport kedvencei díjjal. A nyári sort követően most hozzuk nyilvánosságra a legnagyobb élményt adó borokat.
Habzóbor-pezsgő
Kishegy Furmint Pezsgő 2010
Szent Tamás Pincészet
A tartalmas illatképet élesztős jegyek, kenyér, alma és citrusok építik fel, levegőztetéssel pedig egy ásványos vonal is teret nyer a pohárban. Az eleganciát az a határozott savgerinc hozza létre, amely végigkíséri a kortyot, és erősíti a citrusos asszociációkat. A műfajához képest jelentősnek tűnő beltartalom ellenére is az intenzíven felhabzó buborékok, a savgerinc és a mineralitás játéka teszi izgalmassá a kompozíciót. Tovább
Fehérbor mindennapokra
Pannonhalmi Rajnai Rizling 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Akár egy repülő nyílvessző, olyan egyenesen tör előre a bor citrusos, vackoros, petrolos jegyeket felvonultató illata. A korty is izgalmas, benne csak fokozza a kedélyeket a sav és a maradék cukor párbeszéde, amely mellett visszakapjuk a korábban említett aromákat. Ízgazdag, hosszú, narancshéjas lecsengéssel búcsúzó bor. Rá lehet mondani, hogy lehengerlő. Csirkét sütnénk hozzá, egészben. Tovább
Fehérbor presztízs
Nagy Cuvée 2010
Benedek Pince
Érettséget sugároz a bor illata, amelynek almás jegyei mellett egy szikárabb, fűszeres, füstös vonalat veszünk észre. A kortyot végigvezető, erőteljes savak az alkoholérzetet csökkentik, ám a bor testét, aromaintenzitását láttatni engedik. A kortyban is megjelenő érett gyümölcsös, ásványos aromavilág mellett kifejezetten szikrázó, energikus a bor szerkezete. Erős hatásokkal játszik, az összkép mégis egységes. Lecsengésében sárgabarackhéjjal búcsúzik. Tovább
Rosé, siller
Siller 2011
Csobánci Bormanufaktúra
Előbb csipkebogyót és érett szamócát, majd fahéjas szilvát fedezünk fel a pohárba szagolva. A korty a stílusnak megfelelően könnyed, benne a fűszeres, borsos, paprikás ízek domborodnak ki, a gyümölcsök itt inkább a háttérben sorakoznak fel. A pikáns zamatok erejét nemcsak az ízek, hanem a tanninérzet is fokozza, a savérzet lágyabbnak hat. Üde, barátságos bor, amely jól boldogulna például egy zúzapörkölttel. Tovább
Vörösbor mindennapokra
Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2011
Eszterbauer Borászat
Fiatalos, piros szín, rozés peremmel. Barátságosan fogad a bor: meggyes, cseresznyés, enyhén füstös jegyei otthonossá teszik az illatot. A korty is megtartja kényes arányait: vörösbor létére könnyed marad, mégis izgalmas. Ízét a primer gyümölcsök és egy fűszeres karakter határozzák meg. A bor tannin- és savtartalma nem tűnik ki ezek mögül, szépen meghúzódnak a háttérben, egyedül egy kis alkoholédesség érezhető ki a lecsengésben. Tovább
Vörösbor presztízs
Cabernet Sauvignon 2009
Németh János Pincészet
A pohárba szagolva érezzük, uralkodói hangulatban lépnek fel a borsos, vaníliás, szegfűszeges, földes jegyek. A korty a savaknak köszönhetően élettel teli; a tanninszerkezet szépen beépül a testbe, még stabilabbá téve a kompozíciót. Az illatnak megfelelő aromák mellett ízben feltűnik egy egészen sűrű és érett gyümölcsextrakt és finom alkoholédesség. Hosszú lecsengése csokoládés és szilvás. Tovább
Édes bor
Szamorodni 2008
Szepsy Pincészet
Nem nehéz, mégis telt illat, amelyben közepes intenzitással érezhetőek a teafüves, propoliszos jegyek. A korty az illat lenyomata, bár sűrű, tartalmas és a cukortartalom miatt bársonyos, mégis egy könnyed hangulat járja át a kompozíciót. Gazdag, fűszeres, botritiszes, sárgabarackhéjas aromavilág. Hosszú lecsengésében virágos aromákkal búcsúzik a bor. Egy kifinomult, kikristályosodott gondolat. Tovább
Aszú
Tokaji Aszú 6 Puttonyos Padihegy 2008
Árvay János Családi Pincészete
A birsalmasajtos, mazsolás jegyek elsősége mellett kókuszt, vajat, édesköményt és diót érzünk megjelenni a bor sűrű illatában. A korty aromatikája megfelel az illatnak, a gyümölcsös, botritiszes ízek mellett bársonyos textúrát hoz létre a bor édessége és a jelentős, mégis inkább háttérbe húzódó savszerkezete. Néhány korty után, amikor már hozzászokik a nyelvünk a magas maradékcukor-tartalomhoz, több figyelmet kap a sav és a mineralitás. A hordós aromák karaktere csak fokozza a krémes érzetet, olyan, mintha vastag pokrócba bújna az ember. Tovább
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!