A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vinoport kedvencei 2013. tél

Nem csak kandalló mellett kóstolhatók

2013-03-01 | Tóth Adrienn


Március beköszöntével itt az ideje, hogy évszakot váltsunk. Ahogy leszámolunk az év leghidegebb negyedével, úgy vesszük sorra, melyek voltak az ezekben a hónapokban kóstolt legkiemelkedőbb borok. A sor zöld veltelini, szürkebarát, furmint és syrah fajtaborokat tartalmaz, valamint egy rozét, egy csúcsvöröset és egy édes házasítást.


Habzóbor-pezsgő

Vinoport kedvencei 2013. tél

Hungaria Zöld Veltelini Extra Dry Special Edition

Hungaria Pezsgőpincészet

A poharat először piskótás, élesztős, virágos jegyek töltik ki közepes intenzitással. Ha azonban nem hajtjuk fel rögtön, hanem időt adunk neki, körtére és más gyümölcsökre emlékeztető illatok veszik át a terepet. A korty a maradék cukortól kereknek, ugyanakkor a savaktól és a finom megjelenésű buborékoktól lendületesnek hat. Aromatárát fűszeres és virágos ízek építik fel, lecsengésében pedig gyógynövények érezhetők. Tovább 

Fehérbor mindennapokra

Vinoport kedvencei 2013. tél

Szürkebarát 2011

Csernyik Pince

Gazdag összetett illat, amelyből előbb gyógyszeresség jön, majd a barackos, almás gyümölcsösséget pörkölési jegyek egészítik ki. Lendületes savak hatolnak át ezen a közepes súlyú, olajos textúrájú, enyhén tüzes boron. Az aromatikát elsősorban a hordós érlelés által létrehozott ízek alakítják. Jelentős beltartalommal bíró, krémes tapintású korty, amely lecsengésében ásványokkal búcsúzik. Tovább 

Fehérbor presztízs

Vinoport kedvencei 2013. tél

Furmint Battonage 2011

Gizella Pince Tokaj

Az első szippantáskor úgy érezzük, a hordós érlelés krémes, pörkölt jegyei mellett alma jelenik meg a bor határozott fellépésű illatában. Rövid idő után azonban fordul a kocka, és a gyümölcsök érettsége folytán édesbe hajló vonal hamar meghatározóvá válik a pohárban. A korty erőteljes, integrált, egy irányba mutató elemekkel bír. A jelentős test és a közepes alkoholérzet még a hosszú életet garantáló, élénk savak mellett is kerek összképet alakít ki. Azon a valóságban ritka esetek egyike, amikor egy borról érezhető, hogy bár már most is élményt jelent, ez más szépséget fejleszthet ki további palackos érleléssel. Tovább 

Rozé-siller

Vinoport kedvencei 2013. tél

Vylyan Rosé 2012

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Friss, lazacszínű rozé, amelynek illatából ínycsiklandóan gurulnak elő a gyümölcsök. A kortyot az illattal párhuzamos, málnás, epres és meggyes ízek teszik játékossá, az ezeknek alapot biztosító szerkezet kerek érzetű: a sav, a test és az alkohol egy szinten állnak, sehol nem lógnak ki a kortyból. Teltebb, komolyabb rozé, stílusosan tükrözi egy melegebb évjárat karakterét, ennek megfelelően remekül fogyasztható akár magában is! Tovább 

Vörösbor mindennapokra

Vinoport kedvencei 2013. tél

Ikon Shiraz 2009

Ikon Pincészet

A bor illatában egészen töménynek érezzük a bogyós gyümölcsök jelenlétét, a komplexitást azonban az ezek mellett feltűnő földesség, kávé, bőr, ánizs és menta hozza létre. A korty az illatnak megfelelő, zamatos, fűszeres ízvilágát csak erősíti a jelentős tannin, amely keretet ad a bornak. Ezek mögül kiérződik a masszív beltartalom bizonyítékaként a nagy test és a magas alkohol. Tovább

Vörösbor presztízs

Vinoport kedvencei 2013. tél

Görögszó 2007

Dúzsi Tamás Pincéje

Az illatképet a vanília mellett olyan kék és fekete bogyós gyümölcsök alakítják ki, mint például az áfonya vagy az aszalt meggy és a fekete cseresznye. Ezen illatjegyek dússága és érettsége előrevetíti az igazán csak a kortyban megtapasztalható édes hangulatot, amelyet egyfelől a jelentős betartalom, másfelől az ízvilág alakít ki. A tanninmennyiség nagy, tapintása azonban bársonyos. Óriási bor, hosszú, füstös lecsengéssel. Tovább 

Édes bor

Vinoport kedvencei 2013. tél

Amicus 2008

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

A közepes intenzitású illatot a mézes és kajszis jegyek teszik vonzóvá. A kortyban a jelentős maradék cukor egy selymes, simogató textúrát alakít ki, még úgy is, hogy mellette ott vannak a pengeéles savak, amelyek kristályszerűvé teszik a bort. Az édes borok esetében oly kényes egyensúlyt nemcsak a szerkezet mutatja, hanem az ezekhez párosuló gazdag aromatika is: a meseszép aszalt gyümölcsös jegyek az egyik oldalról, a citrusos asszociációk a másikról. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!