Visszajöttek a savak Tokaj-Hegyaljára
Utoljára jelent Tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
2015-10-06 | VinoportEgyre kevesebb a tőkéken a szőlő Tokaj-Hegyalján, ezért október első próbaszürete egyben az idei utolsó is a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet számára. A cukor maradt, a sav enyhén emelkedett a múlt heti eredményekhez képest.
Október első próbaszüretét is megszedtük. Mind több helyen szedik le a szőlőt, így egyre kevesebb lehetőségünk van az előző évekkel összehasonlítani a mostani eredményeket. Ennek fényében a jelenlegi értesítésünk az idén az utolsó – írja hírlevelében a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet. Alább a folytatás.
Az előző években már mintázott területekről szedtünk mintát, hogy viszonyítani lehessen, hogy mennyiben térnek el az idei adatok. A legtöbb helyre természetesen nem jutottunk el. Viszont a megállapításaink arra alkalmasak, hogy ki-ki ismerve a maga területét és a tavalyi szüreti időpontját, viszonyítani tudjon, hiszen nyilván ott is hasonlóak a trendek, mint a tárgyalt dűlők esetében.
Furmint
Tokaj-Hegyalja déli részein az általunk mintázott szőlők egy részében már leszüretelték a furmintot. A maradék 3 dűlőben 21-23 magyar cukorfok fölötti (230-262 g/l) értékeket mértünk. A savtartalom azonban másfél g/l-el növekedett az elmúlt heti eredményekhez képest. A kémhatás 3,1-3,6 pH között van.
A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzuk immár 4. éve (1.ábra). Itt a cukortartalom folyamatos növekedését tapasztaltuk az előző három héten. A grafikonról az olvasható ki, hogy a cukor esetében az előző évekéhez hasonló adatokat mértünk, de savtartalom tekintetében emelkedést tapasztaltunk.
1.ábra A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től
Mindössze két dűlő maradt szüreteletlenül azok közül a dűlők közül, amelyeket az előző évben is mintáztunk (2.ábra). Ebből az látszik, hogy a cukortartalom meghaladja a 2014-est, de kissé alacsonyabb a 2013-asnál.
2.ábra Két dűlőben mért furmint próbaszüreti eredmények
Hárslevelű
A hárslevelű esetében 21 körüli cukorfokokat mértünk, de savtartalom jelentősen növekedett az előző hetihez képest.
A Kutatóintézet előző heti eredményeit ide kattintva éri el>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!