A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zalai és somlói lett az Év Piarista Bora

A Bezerics Borházból és a Kreinbacher Birtokról

2013-11-04 | Tóth Adrienn


Zalai és somlói lett az Év Piarista Bora

A Piarista Rend Magyar Tartománya több éves gyakorlatának megfelelően idén májusban is versenyt hirdetett az Év Piarista Bora címért, ez alkalommal száraz fehérborok számára. A még tavasszal lezajló megmérettetést követően a hivatalos díjátadásra október 29-én került sor Budapesten, a rend tartományfőnökségén.


A történelem korábbi időszakaiban Dörgicsén, Mádon és Sátoraljaújhelyen is gondozott szőlőket a piarista rend, ezeket azonban a második világháborút követően elvették tőlük. Ez a veszteség a piaristák számára érezhető volt társadalmi, kulturális és gasztronómiai szempontból egyaránt.

Ennek köszönhető, hogy a rend 2008-ban elindította egy borválogatás-program előkészítését, amely a gyakorlatban 2009-ben kelt életre. Ebben az évben regionális alapon született meg a versenykiírás, kizárólag a rend szőlőinek egykor otthont adó Balaton-felvidéki és Tokaji borvidékekről vártak mintákat, ezt követően azonban országossá vált a megmérettetés.

Bár terület alapján ezután már nem korlátozták a jelentkezőket, bortípusok szerint azonban tettek megkülönböztetéseket, így miután tavaly vörösborokat vártak, addig 2013-ban kizárólag fehérborok nevezhettek. 2012-ben két szekszárdi pince diadalmaskodott: a Szent Gaál Pincészet 2009-es Bikavér Válogatása és a Tringa Pincészet 2009-es Merlot bora kapta a zsűritől a legmagasabb pontokat.

A bírálat idén is a korábbi gyakorlatnak megfelelően zajlott, a borokat egy ötfős bizottság kóstolta végig. A csoport egyaránt felvonultatott szakértőket és a piarista rend képviselőit is. A zsűri névsora így alakult: Nagy Attila SP, a kecskeméti gimnázium igazgatója, dr. Freund Tamás agykutató, dr. Rohály Gábor, a zsűri elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke.

Az Év Piarista Borának idén is két tételt választottak. A Zalában dolgozó Bezerics Borház 2011-es Birtokbora három szőlőfajta házasításából áll. A furmint és a hárslevelű mellett e bor pátriát is tartalmaz, amely az olaszrizling és a piros tramini keresztezéséből született. E bor esetében a szüret október elején zajlott, a mustot tartályban erjesztették, majd két hónapon keresztül fahordóban finomseprőn érlelték.

A Kreinbacher Birtok immár több mint egy évtizede számít Somló meghatározó borászatának. A piarista borválogatás tagjának választott 2011-es Somlói Furmint alapanyaga a pincészet által a hegy délkeleti, déli és délnyugati oldalán húzódó ültetvényekről származik. A fekvések jelentőségét az adja, hogy általuk a szőlőtőkék védettek a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek hatásától. A bor tartályban és hordóban érlelt tételek házasításából készült.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!