Kína első lépése a minőség felé
16 borászat felemelkedése
2017-07-10 | VinoportA kínai kormány támogatásával tizenhat helyi pincészet kapott lehetőséget arra, hogy a saját területükről származó borokat minőségjelzéssel lássák el.
A China Alcoholic Drinks Association - CADA által létrehozott kereskedelmi bizottság hosszas kóstolószériái és alapos vizsgálatok után tizenhat borászatnak adott felhatalmazást a minőséget jelző bejegyzett védjegy használatára. A Beijingben (Peking), Hebeiben, Xinjangban és Ningxiában tevékenykedő pincészetek 2017 júliusától használhatják a megtisztelő estate wine végyjegyet, ami a kínai borokat egyúttal a minőségi termelés irányába tereli.
A beszédes elnevezést a termelők abban az esetben írhatják a palackra, ha a szőlőtermesztés és borkészítés minden egyes folyamatát a főborász felügyeli, a saját birtokán belül.
Természetesen nem ez az egyetlen feltétele a védjegy megszerzésének; a fent említett területeken a CADA által meghatározott hozamkorlátozás 1000 kg / mu, tehát hektáronként kb. 95-115 hektoliter lehet.
Az egyébként roppant alacsonynak számító értéket természetesen Bordeaux és Burgundia megelőzi, hiszen ott nagyjából 58 hl/ha hozamkorlátozással dolgoznak.
További szabályok vonatkoznak a birtok és a feldolgozó üzem közötti távolságra, a tárolásra és a borkészítésben közreműködő személyzet szakmai képzettségére. A borok a birtokon belül kerülnek palackozásra és egy professzionális zsűri bírálja el a minőségüket.
Kína egyébként már korábban megkezdte a kínai borokra is kiterjedő szigorítási intézkedéseit, és egyedi, földrajzi jelzéssel ellátott boroknak titulálta a Ningxia megyében, Helan hegyről származó, kiemelkedő tételeket.
Az Európai Unió szigorú bortörvényeivel ellentétben az eddigi kínai jogszabályoknak sokkal kevésbé volt hatása a keresletre, a mostani reformoktól éppen ezért lényegesen többet remélnek, mondta Professor Li Demei, kínai borszakértő. Később hozzátette, hogy bármelyik kínai termelő jelentkezhet a védjegyért, amely nemcsak a belföldi hanem a tengerentúli piacokon is növelheti borainak értékét.
A kínai estate wine logó
Szabályok
Az új törvények értelmében egy adott termelőnek évi minimum 75 hektoliternyi, azaz 10.000 palacknyi bort kell előállítania ahhoz, hogy egyáltalán pályázhasson az estate wine címre. Emellett a kínai kormány azt is lefektette, hogy az adott pincészetnek legalább három éves termelési múlttal kell rendelkeznie, és a boroknak igencsak magas higiéniai illetve minőségi előírásoknak kell megfelelnie készítésük és tárolásuk során is. Végül pedig az sem egy elhanyagolandó kritérium, hogy a borásznak hivatalos borászati képesítéssel kell rendelkeznie.
Az "estate wine" védjegy használatát a CADA által létrehozott bizottság felügyeli és menedzseli. A bizottság tagjai között kereskedők, a termeléshez kapcsolódó szervezetek valamint a média képviselőit találjuk. Az érzékszervi bírálatban a fenti szakembereken kívül fogyasztók is részt vesznek, így biztosítva az eredmények és a védjegy hitelességét a piacon.
A 16 pincészet listája:
- Château Bolongbao, Beijing
- He Shuo Guan Long, Xinjiang
- Château Martin, Hebei
- Nobility Chateau, Hebei
- Amethyst Manor, Hebei
- Bodega Langes, Hebei
- Helan Qingxue Vineyard, Ningxia
- Helan Mountain Specialty, Ningxia
- Kaanan Winery, Ningxia
- Ningxia Leirenshou Winery, Ningxia
- Château Yuquan, Ningxia
- Tai Yi Hu, Shandong
- Château Rongzi, Shanxi
- Xinjiang Ruitai Qing Lin Wine, Xinjiang
- Tiansai Vineyards, Xinjiang
- Chateau Zhongfei, Xinjiang
Olvassa el korábbi cikkeinket Kína borairól IDE, IDE vagy IDE kattintva!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Küldetésük a magyar bor (X)
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!