A pincészet borbemutatása
A balatonfelvidéki Szentbékkállán, a Farkastető dűlőn, két időpontban, harmadrészt 2011 szeptember 1-én, a csonkolt, (fiatalított) 1 hektáron, 19 mustfokkal, és kétharmad-részben szeptember 13-án, a felsőtábla tetején, 22 mustfokkal, szüretelt, kíméletesen feldolgozott szőlőt, 12 órás ülepítést követően erjesztettük irányítottan, neutrális fajélesztő bevonásával, hűtött acéltartályban. Erjedést követően 7 hónapig való, tartályban történt finomseprős érlelés következett. A záró derítésre november 30-án, a szűrésre, palackozásra 2012. május 08-án, Szent Mihály napján került sor. Gyümölcsösség, teltség, finom savakkal, szinte már sós lágysággal. A finomseprőn érlelés teltséget okozó kerekítő hatása által válik teljessé a fajtára jellemző karakterű, az évjárat szerint finoman lágy savszerkezet és a talajból származó ásványosság harmóniája. Mediterrán saláták, cézársaláta jó borpartnere.
Érlelési információkReduktív borkészítés. |
Hol vásárolható meg
Wine4U-Borkápolna, Pampetrics, Winebar, Decanter BSz, Balaton Borgaléria
Orbán Pince bemutatása
A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.