A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
12 Badacsonyi Pinot Grigio

Orbán Pince 12 Badacsonyi Pinot Grigio 2011

Véleményünk szerint

A bor közepes intenzitású, tüzes illatában érett gyümölcsöket fedezünk fel, majd miután az erőteljesebb illatokhoz hozzászokik az orrunk, jobban érezhetővé válik a mineralitás. A testes, almás, körtés ízeket hordozó korty szerkezete masszív, az erőteljes alkoholérzeten a mineralitás üt át. E két utóbbi elem egy kesernyés ízérzetet hoz létre a hosszú lecsengésben. Lassan, sütőben sült sertéshez töltenénk belőle.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2012-09-19

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  14.8 %
 • Palackmennyiség

  2477
 • Ár

  1900 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% szürkebarát

A pincészet borbemutatása

A Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb-dűlőn, két időpontban, négyötödrészt 2011. szeptember 24-én, 22 mustfokkal, és egyötödrészben október 13-án, 25 mustfokkal, szüretelt, kíméletesen feldolgozott szőlőt 12 órás ülepítést követően erjesztettük irányítottan, neutrális fajélesztő bevonásával, hűtött acéltartályban. Erjedést követően 7 hónapig tartályban történt finomseprős érlelés következett. A záró derítésre március 29-én, a szűrésre, palackozásra 2012. május 8-án, Szent Mihály napján került sor. Egy nehéz bukébor. A reduktív technológiának köszönhetően megőrzött barackos, gyümölcsös íz- és illatjegyeket kiemeli a több mint fél éves finomseprőn érlelés. A 20%-nyi kései szüretből származó hányad adta enyhe kesernyésség és a finom tüzű alkohol teszi teljessé, kerekké. Elegáns, energikus ital, fűszeres grillhúsok - oldalas, csirke - illő támasza.

Érlelési információk

A bor tartályban érett, hét hónapig finomseprőn tartották.

Hol vásárolható meg

Wine4U-Borkápolna, Pampetrics, Winebar, Decanter, Balaton Borgaléria

Orbán Pince bemutatása

A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!