A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Balatoni Rózsakő

Kál-Vin Pincészet Balatoni Rózsakő 2013

Véleményünk szerint

A halvány citromsárga színű bor illata rövid szellőztetést követően visszafogottan mutatja fehér virágos jegyeit. A kortyban élénkek a citrusos, grépfrútos zamatok, amelyek szorosan együttműködnek a ropogós savakra hangolt szerkezettel. A test könnyed, az alkohol alacsony, a háttérben alma tűnik fel, míg végül a lecsengés lime-os jegyekkel búcsúzik.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-11-12

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Balaton-felvidék
 • Alkohol %

  11,1 %
 • Palackmennyiség

  nincs adat
 • Ár

  1500 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rózsakő

A pincészet borbemutatása

A rózsakő a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben Király Ferenc által nemesített szőlőfajta, a kéknyelű és a budai keresztezéséből. Nevét a Badacsony-hegy délnyugati oldalán található hatalmas bazaltkőről kapta, mely Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza szerelméhez kötődően, a legenda szerint, ha egy fiatal pár együtt ül e kövön, a kapcsolatukból egy éven belül házasság lesz. A Fekete-hegy a Balaton-felvidék legnagyobb méretű bazalthegye, geológusok szerint a Somlóval azonos földtörténeti keletkezésű. A bor magán viseli e termőhely adottságait: ásványos jellegű, savas karakterű, növényi és némi fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető illattal-ízekkel.

Érlelési információk

Tartályos feldolgozás. A bort 2014 júliusában palackozták.

Pinceidő

1-3 év

Hol vásárolható meg

Kál-Vin Pincészet, Mákvirág Borház Révfülöp

Kál-Vin Pincészet bemutatása

A Kál-Vin Pincészet első generációs szőlészeti-borászati és vendéglátással foglalkozó családi vállalkozás. A szőlőterületek a Káli medencét északról határoló Fekete-hegy délnyugati oldalán, bazalt talajon és a Badacsonyi borvidékhez tartozó Balatonrendes, permi, vörös homokkő talajú Rendesi-hegy déli fekvésében találhatók. A pincészetet és a melegkonyhás vendéglőt magába foglaló Mákvirág Borház a vásárlás után felújítással, komplett bővítéssel nyerte el mai formáját. Nevét az építtető eredeti tulajdonos fiának és barátainak az életet szerető, könnyed életviteléről örökölte.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!