A pincészet borbemutatása
A 2010-es évjárat komoly nehézségeket támasztott a Pinot Noir szőlőfajtával szemben. Az augusztus végén megkezdődött szüret során az ültetvényen és a pincében egyaránt többszöri kézi válogatással tudtuk megteremteni e bor egészséges alapanyagát. A szőlőfajta szokásos mennyiségéhez képest ebben az évjáratban elenyésző palackszámban került ki e tételünk a boltok polcaira, amely azonban az egészséges szőlőknek, a három fő dűlőnk (Széldomb-Babszökő-Tavaszó) együttes hatásának és a hordós érlelés finomságainak köszönhetően a fajta pannonhalmi származásához hűen elegáns borrá kerekedett.
Érlelési információkA bor kilenc hónapot töltött, 225 literes, 1-3 éves hordóban. A palackozás ideje 2012. február. |
Hol vásárolható meg
Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.