A pincészet borbemutatása
A Ceppitaio a pincészet alap vörösbora, egy házasítás, amely sangiovesére épül, amit ciliegiolo, merlot és cabernet sauvignon egészít ki. Ceppitaio egy, a birtokhoz közeli domb, ahol sok "ceppite", vadvirág és más növény terem egy nem művelt földterületen. Türkös, lilás színű, javasolt fogyasztási hőmérséklete 18 fok. Oscar minőség/Almanacco del Berebene díj, 2001-es ávjárat Díjazás a Guida al Vino Quotidiano Slow Food által, 2006-os, 2008-as évjárat
Érlelési információkA bor négy hónapot töltött tartályban, kettőt három éves francia tölgyfahordóban és négy hónapot palackban a piacra kerülés előtt. |
Pinceidő4 év |
Hol vásárolható meg
Borkereskedők, éttermek
Russo bemutatása
Az Azienda Agricola Russo Toszkána Maremma vidékének, Suvereto településének határában található, olyan domboldalakon, amelyekről közvetlenül látható a tenger és Elba szigete. A család immár a negyedik generáció óta művel szőlőt, de csak 1998-ban kezdtek palackozni, ezzel egyidejűleg emelve a borok minőségét. Ma hatféle bort készítenek: egy fehéret, a Pietrasca-t, három alap vöröset, a Ceppitaio-t, a Sassobucato-t és a Barbicone-t és két kiemelt vörös tételt: a Poggio Alle Vipere-t és a La Mandria del Pari-t. A borok neve e környező táj földrajzi elnevezéseiből származik. A pincészet nemcsak bortermeléssel foglalkozik, hanem sok olyan tevékenységgel is, amelyek hajdanán jellemzőek volt egy birtokra: állattartással, sózott, szárított húsáruk, sajt és kenyér előállításával, gyümölcs-, gabona- és zöldségtermesztéssel. Emiatt egyike a kevés önellátó farmnak. A fő tevékenység azonban a borhoz kapcsolóik. 14 hektáron termesztünk szőlőt, amelyből bort készítünk, ezt mi magunk értékesítjük. Ezen túl azonban vannak olajfáink, amelyek termését kézzel szüreteljük, majd szűrés nélkül, extra szűz olívaolajként értékesítjük. Hetven frisona tehenünk tejét a környékbeli sajtkészítők vásárolják fel.