A pincészet borbemutatása
A bor nevét a termőhelyről kapta. 80%-ban sangioveséből készült, amelyet 20%-ban a borvidék egyéb jellegzetes, helyi fajtái egészítenek ki. Különlegesség, hogy ezeket öreg tőkékről szüretelik. A bor egy hónapig érlelik francia tölgyfahordóban, majd 18 hónapig palackban a piacra kerülés előtt. A bor illatában és ízében erdei gyümölcsök és fűszerek érezhetőek. Fogyasztását 20 fokon ajánlják, komolyabb előételek mellé, amelyeket vadakból, például a Toszkánára jellemző vaddisznóból készítettek.
Érlelési információk12 hónap tölgyfahordós, majd 18 hónap palackos érlelés. |
Pinceidő6-7 év |
Hol vásárolható meg
Borkereskedések, éttermek
Russo bemutatása
Az Azienda Agricola Russo Toszkána Maremma vidékének, Suvereto településének határában található, olyan domboldalakon, amelyekről közvetlenül látható a tenger és Elba szigete. A család immár a negyedik generáció óta művel szőlőt, de csak 1998-ban kezdtek palackozni, ezzel egyidejűleg emelve a borok minőségét. Ma hatféle bort készítenek: egy fehéret, a Pietrasca-t, három alap vöröset, a Ceppitaio-t, a Sassobucato-t és a Barbicone-t és két kiemelt vörös tételt: a Poggio Alle Vipere-t és a La Mandria del Pari-t. A borok neve e környező táj földrajzi elnevezéseiből származik. A pincészet nemcsak bortermeléssel foglalkozik, hanem sok olyan tevékenységgel is, amelyek hajdanán jellemzőek volt egy birtokra: állattartással, sózott, szárított húsáruk, sajt és kenyér előállításával, gyümölcs-, gabona- és zöldségtermesztéssel. Emiatt egyike a kevés önellátó farmnak. A fő tevékenység azonban a borhoz kapcsolóik. 14 hektáron termesztünk szőlőt, amelyből bort készítünk, ezt mi magunk értékesítjük. Ezen túl azonban vannak olajfáink, amelyek termését kézzel szüreteljük, majd szűrés nélkül, extra szűz olívaolajként értékesítjük. Hetven frisona tehenünk tejét a környékbeli sajtkészítők vásárolják fel.