A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Don PX Gran Reserva

Bodegas Toro Albala Don PX Gran Reserva 1985

Véleményünk szerint

Az átláthatatlan, karamellszínű borra tekintve csak a sáfrányos bevillanásoknak köszönhetően tudható, hogy egy nagyon érett fehérborral van dolgunk. Diós, kávés, ánizsos, kátrányos, karemelles, herbális illatvilága különleges élményt adhat az érett illatok kedvelőinek. Egészen szélsőséges konstrukció, mégis egyfelé mutatnak az elemei: a magas alkohol, a gazdag, gyógynövényes kesernyésséget hordozó aromatár és a maradék cukor, amely az érleléssel édességérzetéből veszített, így nem tűnik túlzónak, inkább olajos textúrát hoz létre. Kávés, csokoládés desszertekhez töltenénk belőle.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2012-10-17

  • Típus

    Édes
  • Borvidék

    Montilla-Moriles
  • Alkohol %

    17.0 %
  • Palackmennyiség

    57000
  • Ár

    nincs adat
  • Fajtaösszetétel

    100% pedro ximenez

A pincészet borbemutatása

A töppedt szőlőt a szüret után, szeptemberben egy hétig szárították, amíg mazsola vált belőle. Egy liter kierjedt borhoz 4-5 kg szőlőt adtak, és addig erjesztették, amíg az alkoholtartalom elérte a 8-9%-ot. A bort ugyanabból a szőlőből készített párlattal erősítették. 290 g/l maradék cukor./ Wine made from sundried grapes Pedro Ximenez, 10 days outside first week September to obtain the raisins and after elaboration of the wine, 4-5 kg grapes for 1 lts wine, fermentation at 8/9% and adding wine alcohol produced from same grapes. 290 g/l residual sugar.

Érlelési információk

A bor huszonhárom évet töltött hordóban, kettőt tartályban és kettőt palackban.

Pinceidő

Akár kibontva is eltartható

Bodegas Toro Albala bemutatása

Jóse Mª Toro Albalá 1922-ben felújította a korábban Aguilar városát elektromos energiával ellátó erőművet, és odaköltöztette pincészetét, amely 14 000 m2-n terül el. A mai pincéhez így több alagút is tartozik, amelyek ideális körülményeket biztosítanak a borok érlelésére és tárolására. Innen származik az egyik száraz bor nevei is: Eléctrico. Cordoba városában pedig a borászat tevékenysége folytán mára elterjedt fordulattá váltak a "Villanyozz fel!" és a "Mekkora fesztültség van ebben a borban?" kifejezések. / In 1922, Jóse Mª Toro Albalá restored the former electric power station of Aguilar and moved the winery to this place (14,000 m2). This is compound of plenty of tunnels; perfect for the ageing and conservation of dry wines-hence the name of Eléctrico (electrical) or some wines. In the city of Córdoba there are two sayings: "Electrify me" and "What is the voltage of the wine?"


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!