A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Furmint

Tokaj Pendits Furmint 2007

Véleményünk szerint

A pohárba szagolva a magas fokú tokaji-érettség izgalmas világával találkozhatunk. A körtés jegyeken túl birsalmasajtszerűvé töményedett a bor illata. A kortyot átjárják a világos húsú, piros bogyósgyümölcsök aszalt változatai, és persze megint itt van a körte. A savak derekasan helytállnak a bor édessége mellett. Gyönyörűen integrálódott, zamatgazdag bor. Mellé egy far niente programot vagy egy narancsos panna cottát érdemes csak beiktatni!

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-10-27

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  11.0 %
 • Palackmennyiség

  3500
 • Ár

  2250 Ft (0,375 l)
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

A mádi Holdvölgy dűlőben szüreteltük a szőlőt, az ültevény ca. 35 éves. 1 hektáron 10 hl termett. A Holdvölgy talaja igen köves, vörös agyag. Ez az egyetlen ültetvényünk, amelyet nem tudunk lóval művelni, mert az egy lőerő nem bír el vele. Biogazdálkodást végzünk, 2007-ben még átállás alatt volt a birtok, 2008-tól vagyunk tanúsított biobirtok. A gondosan válogatott fürtöket bogyóztuk, majd préselés után hordóban a saját élesztőn erjesztettük, 2008. júniusában palackoztuk. A Holdvölgy furmintok mind illatban, mind ízben mindig hozzák az érett körte aromát, a bor édessége ellenére kicsit sós az ásványos vulkánikus talaj miatt. Az OBI forgalmi engedélyt késői szüretre kértük, hiszen ilyen cukortartalmú bort nem lehet borvidékünkön szeptemberben szüretelni. Az OBI Borbíráló Bizottsága kérésünket elutasította, azzal az indokkal, hogy a bornak nincs késői szüret jellege. A fellebezés sem segített, így a befizetett csaknem 50.000 Forint elveszett (még 6 palack) és utána már csak 21.000Ft-ot kellett fizetnünk (még 2 palack), hogy minőségi borként tudjuk árusítani...

Érlelési információk

Hordóban erjedt, majd ott is érett, amíg 2008.júniusában lepalackozták.

Pinceidő

20 év

Hol vásárolható meg

Bormatura (Vármegye u.)

Tokaj Pendits bemutatása

Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!