A pincészet borbemutatása
A mádi Holdvölgy dűlőben szüreteltük a szőlőt, az ültevény ca. 35 éves. 1 hektáron 10 hl termett. A Holdvölgy talaja igen köves, vörös agyag. Ez az egyetlen ültetvényünk, amelyet nem tudunk lóval művelni, mert az egy lőerő nem bír el vele. Biogazdálkodást végzünk, 2007-ben még átállás alatt volt a birtok, 2008-tól vagyunk tanúsított biobirtok. A gondosan válogatott fürtöket bogyóztuk, majd préselés után hordóban a saját élesztőn erjesztettük, 2008. júniusában palackoztuk. A Holdvölgy furmintok mind illatban, mind ízben mindig hozzák az érett körte aromát, a bor édessége ellenére kicsit sós az ásványos vulkánikus talaj miatt. Az OBI forgalmi engedélyt késői szüretre kértük, hiszen ilyen cukortartalmú bort nem lehet borvidékünkön szeptemberben szüretelni. Az OBI Borbíráló Bizottsága kérésünket elutasította, azzal az indokkal, hogy a bornak nincs késői szüret jellege. A fellebezés sem segített, így a befizetett csaknem 50.000 Forint elveszett (még 6 palack) és utána már csak 21.000Ft-ot kellett fizetnünk (még 2 palack), hogy minőségi borként tudjuk árusítani...
Érlelési információkHordóban erjedt, majd ott is érett, amíg 2008.júniusában lepalackozták. |
Pinceidő20 év |
Hol vásárolható meg
Bormatura (Vármegye u.)
Tokaj Pendits bemutatása
Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.