A pincészet borbemutatása
A borról röviden: Az emberek számára a Gemini páros csillaga a testvéri szeretetet példázza. Két szőlőnk is egymás mellett nőtt a Hajdúson, összefonta sorsukat a borász, egyszerre ért be a rajnai rizling és a chardonnay. Összefonta a szőlő sorsát a természet és a szőlőfürtökét a borász: közös szürettel és közös érleléssel. "A szőlő halála csak átváltozás" - írta Pilinszky, s ez a két fehér szőlőgyermek így változott át hordóinkban ízletes, illatos, fehér gyümölcsöktől zamatos aranyló borrá, hihetetlenül finom, gyümölcsös fehér küvé érett belőlük. Sallangmentes, tiszta és harmonikus bor, simogató savakkal, fehérbársonyos ízekkel, fehér virágok, citrusok, barack köszönnek benne. A szőlőről: Két fiatal szőlőültetvényen termett a szőlő. 2011-ben fordultak termőre a chardonnay szőlőtőkék, 2012-ben a rajnai rizlingek. Középmagas kordonon, rövid csapos prémium metszéssel, visszafogott tőketerheléssel termesztettük a Hajdús-dűlőben Kisharsányban. Délnyugati fekvésű dűlő, reggeltől estig süti a nap, oda repülnek elsőként a seregélyek is... Talaja mészköves, közepesen kötött erdei lösz. A sok napsütés miatt magas cukorfokú termést szüreteltünk, de a tavaszi fagy miatt nagyon keveset. 4,3 nm szőlőt műveltünk meg 2013-ban azért, hogy teremjen rajta 1,35 kg szőlőfürt, és ennyi kellett ehhez az egy palack borhoz. Bortörténet: Csak a szép, hibátlan, egészséges szőlőfürtöket vágtuk le, s így kerültek kézi feldolgozásra, kíméletes leengedésre, préselés nélkül. Az ülepítést és a flotálást követően a mustot levegőtől elzárva zárt tartályba helyeztük, s irányított erjesztéssel, reduktív technológiával hűtve készítettük el a Gemini küvét. Gondosan ügyeltünk a redukcióra, hogy a levegőtől elzárva végezzük a fejtéseket. Erjesztés után rozsdamentes acéltartályban érleltük a bort négy hónapig. A felszínére szén-dioxid gázt töltöttünk, megakadályozva a levegővel való érintkezést. 1,0-1,1kg/tőke terhelés és préselés nélküli borkészítés eredménye, hogy 1-1 tőke terméséből 0,7 liter bor készült.
Érlelési információkTartályos feldolgozás. |
Hol vásárolható meg
Vinoron Borház, Linbrunn Pincészet www.linbrunn.hu; 1149 Bp., Egressy út 122.
Linbrunn Pincészet bemutatása
Szép borokat készítünk szép szőlőkből, jó áron. Nem véletlenül lett névadónk a szőlőműves Linbrunn mama, azt valljuk, hogy a bor sorsa a szőlőben dől el a tőkéken, a természet, az évjárat ajándékaként. Borászként a tisztaság, az odafigyelés és a türelem a legfontosabb, s a múlt értékeinek megőrzése mellett a nyitottság az új technológiákra. A borversenyek útjelzők számunkra, aranyérmeink, a best buy minősítések pedig vásárlóinknak mutatják meg, hogy a Linbrunn-bor a legjobb választások egyike!