A pincészet borbemutatása
A halvány aranysárga ital tiszta virág- és mézillata valósággal árad a pohárból, mégsem tolakodó. Finom, diszkrét, de nagyon határozott illat, melyben a gyöngyvirág és az akác keveredik az eukaliptusz hűvösségével - mindez csipetnyi ánizzsal fűszerezve. Íze nagyon tiszta és harmonikus. Az érett gránátalmától az őszibarackon át egészen az akácmézig minden szépség felfedezhető benne. Lecsengése hosszú, utóíze kellemes. Emlékezetes bor.
Érlelési információkIrányított tartályos erjesztés, majd tartályos érlelés. |
Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok bemutatása
A Tokaj Hétszőlő birtok a Tokaj-Hegyaljai borvidék, a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terül el: 45 hektárát két elsőosztályú dűlő, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, valamint a másodosztályú Kis-Garai dűlő alkotja. A két elsőosztályú dűlő részét képezi annak a 350 hektárnyi területnek, amely a XVIII. századi besorolás szerint kivételes borokat ad. A birtok jelentőségét növeli, hogy az első aszúbor említése 1571-ben a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt. Az elmúlt századok során olyan tulajdonosok birtokolták, mint a bibliát elsőként magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a Rákóczi család, és a császári udvar. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 1991. decemberében jött létre. A szőlő feldolgozása a dűlő területén található feldolgozóüzemben történik. Minden évben lehetőséget ad Aszú és Szamorodni bor mellett Furmint, Hárslevelű és Muskotály fajbor készítésére is. 1995 óta - elsőként a borvidéken - "késői szüretelésű" borokat is készítenek, elsősorban Hárslevelű és Furmint fajtából. Stílusteremtő borászat. Bár a tulajdonos francia, a teljes vezetés mind borászati, mind gazdasági szempontból magyar.