A pincészet borbemutatása
Tokaj-Hegyalja legnehezebben faggatható termőhelyeinek egyike a Szerelmi dűlő. Lassan egy évtizede igyekszik szóra bírni a dűlőt Demeter Zoltán - főként 60-80 éves öreg hárslevelű tőkék segítségével. A bor több napos szellőztetés után is sértetlenül illatozik: sárgadinnye, mandarin, némi körtés, mandulás jelleg és viaszosság. A szájban kifejezetten öblös, telt. Érezni, hgy komoly alkoholtartalma van, de a hatalmas melegség mögött szépen szerkesztett, gazdag savszerkezet tűnik fel. Egy palack Szerelmi egy asztaltársaság egész estéjét be tudja tölteni. A dűlő referenciabora.
Érlelési információk400 literes tölgyfahordó |
Pinceidő10 év |
Hol vásárolható meg
Monarchia, Terroir Club
Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása
Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.