A pincészet borbemutatása
Az bor alapanyaga a Gyöngyöstarján határában található, andeziten kialakult barna erdőtalajjal bíró Borhy-dűlőből származik. A szüretre 2012. szeptember 4-én került sor. Az egészséges, szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel egyharmada fahordóban erjedt és érlelődött, kétharmada tartályban erjedt, és érlelődött. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül.
Érlelési információkA tétel egyharmada 7 hónapig negyedik és ötödik töltésű 225 literes fahordóban, a kétharmada szintén 7 hónapig tartályban érlelődött. 2013 áprilisában palackozva. |
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.