A pincészet borbemutatása
Az Ördög a classicus borcsalád kedves, helyi fajtákra hangolt házasítása. A legenda névadó szerelmes Ördögét reméljük, már nem kell bemutatni. Az Ördög ötödik évjárata kedves, csábító, "gurulós" illattal nyit, szinte édes, sok bogyós (fekete ribizli, csipkebogyó, málna) gyümölcsösséggel. Tán ilyen lehetett az a harsányi Ördög, amikor szerelméhez, Hërkához járt udvarolni. Szerkezetében tartalmas, tüzes, határozott, itatja magát. - A tiszta szerelmi szándékhoz kell is a tántoríthatatlan akarat! Lecsengésben a kökény fanyarságával búcsúzik. - Hogy ez a viszonzatlan szerelem, a leánykérés utáni hazaút szájíze tán, vagy egyszerűen csak a harsányi hegy tövében bekapott pár szem kökény íze? Nem tudjuk, de igaz volt, ahogy volt. A meghiúsult ördögi házasság emléke így él tovább ebben az ördögi házasításban.
Érlelési információkAz egyes szőlőfajtákat többszöri válogatást követően külön dolgoztuk fel és külön vinifikáltuk. Az erjesztést követően a borok érlelése idősebb barrique hordókban (40%) és ászokhordókban (60%) történt egy-másfél évig, (a hordók zempléni és mecseki tölgyből készültek), majd a tételeket házasítottuk. A bort 2013 őszétől palackoztuk. |
Hol vásárolható meg
In Vino Veritas
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.