A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Infusio

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Infusio 2006

Véleményünk szerint

Tömény illatában először kávé, föld és vanília tör elő, majd a második hullámban gyümölcsös aromák bomlanak ki. Kóstoláskor is erőteljes, élénk ízekkel találkozunk, amelyekkel szépen tartja a ritmust a bor sav-, tannin- és alkoholtartalma. Az utóíz – benne cédrus és dohány - súlyosan, hosszan ott marad a nyelven. Ízlés szerint történelmi drámát vagy horror filmet nézzünk hozzá, tulajdonképpen mindegy melyiket, de a sűrű, telt vörösbor mindenképpen vérért kiált.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2008-12-02

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Pannonhalma-Sokoróalja
  • Alkohol %

    15.0 %
  • Palackmennyiség

    27000
  • Ár

    4290 Ft
  • Fajtaösszetétel

    80% merlot
    20% cabernet franc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

INFUSIO volt a neve századokon át a rendkívüli alkalmak, nagy ünnepek borának a Pannonhalmi Főapátság asztalán. Ez a középkorra visszanyúló hagyomány ma is megadja az ünnep rangját. A 2006-os évjárat páratlan lehetőséget biztosított a pannonhalmi borvidéken. A kiegyenlítetten meleg nyár és a hosszú ősz kedvezően elnyújtotta a vegetáció hosszát. Merlot és cabernet franc fajtáink erre az évre fordultak termőre, s a késői – október 20. és 25. közötti – szüreti időpontra a fürtök szinte túlérésbe kerültek. A merlot cukortartalma páratlan magasságba szökött. Egyszerre több erjesztési módszer alkalmazására is lehetőség nyílt. A bogyózott-zúzott vöröscefrét fakádba és acéltartályba juttattuk, míg az erjedés és héjontartás 25-40 napig tartott. A kierjedt-préselt tételeket közepes pörkölésű, 225 literes új hordókba fejtettük. A hordós érlelés ideje 14 hónap volt, amit további palackos érés követett. Ez idő alatt borunk tüzes, vastag, karakteres borrá érett. A magas alkoholtartalmat jól egyensúlyban tartja a bor kiemelkedő szárazanyag-tartalma. Eleganciáját és mélységét finom, érett tannintartalma és az újhordó kellemes cseranyagai egészítik ki. A túlérett szőlőjegyek borrá érve kerek, krémes ízérzetet kölcsönöznek. Az illatképében egyszerre jelentkezik a túlérett szeder és áfonya, kiegészülve a hordóból származó vaníliával. Ízében a kerek extrakt-édesség, az alkohol és az érett tannin egyensúlya bársonyos érzetet biztosít, felidézve az aszalt meggy és szilva valamint a csokoládé koncentrált világát. A bort bátran ajánljuk különleges ünnepi alkalmakhoz, a terített asztalon pedig vad- és egyéb vöröshúsokhoz társítható. Az INFUSIO név magyarázata kevésbé orvostudományi vonatkozású, sokkal inkább a bencés borhagyományokban keresendő. A XVIII. sz. elejétől már írásos emlékek is tanúskodnak arról, hogy a szerzetesek három kategóriába sorolták az apátsági borokat: a cselédbor az uradalmi beszolgáltatásból származó bort jelentette, a konventbor megnevezés a szentmisékhez is használt és a mindennapos fogyasztáshoz az atyák asztalára készített bort takarta, míg az infusio névvel a prémium kategóriát illették. Ez utóbbi sohasem a fajtát, hanem mindig is a legkiválóbb minőségű bort jelölte, amelyet a szerzetesközösség tagjai kiemelt jelentőségű események, nagy ünnepek alkalmával palackból pohárba töltve fogyasztottak. Így válik könnyen érthetővé a latin nyelvben betöltést jelentő infusio név használata.

Érlelési információk

Kisfahordós érlelés

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!