A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Sauvignon Blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2006

Véleményünk szerint

A halvány szalmasárga bor illatában a gyümölcsös elemek vezetnek, de emellett ott van még a frissen vágott vizes fű illatából is egy pici (Szoktak egyáltalán eső után kaszálni? Vagy kóstolónknak egy kivételes illatélményben volt része?). Ízében a savak meghatározóak, de ez az aktuális fajta esetében tökéletesen helyén való. Bevezető bor, kezdjük ezzel a Borfesztivált, a vacsoránkat, a borkóstoló sort, bármelyik ígéretesnek tűnő esténket.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2007-08-13

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  8000
 • Ár

  1860 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% sauvignon blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A szőlőt két dűlőből szedtük, ami két különböző érést eredményezett. A löszös Széldomb-dűlő túlérett, magas cukortartalmú termést adott, míg a Tavaszó agyagos talaja, mélyebb fekvése savgazdagabb, élénkebb gyümölcs betakarítását tette lehetővé. A feldolgozott szőlő cefréjét 48 órán keresztül hűtött tartályban héjon áztattuk, majd a préselt, ülepített mustot hordóban és acéltartályban erjesztettük. A különböző érés, az eltérő talajtani adottságok az eltérő technológiával ötvözve rendhagyó bort eredményeztek. Illatában mély, érett egzotikus gyümölcsillatok vonulnak fel. A bor a fajtához képest nagytestű, lassú mozgású a pohárban. Primer ízképleteit fajtajelleges zöld növényi jegyek adják, aminek háttere a szépívű savgerinc. Ezen ív vezeti fel az érett gyümölcsök aromavilágát, mangótól ananászig, mandarinon át, amelyek fűszerillatokkal keverednek. Többrétegű komplex bor, egy igazi Sauvignon blanc, túl a technológián…

Érlelési információk

Reduktív A feldolgozott szőlő cefréjét 48 órán keresztül hűtött tartályban héjon áztattuk, majd a préselt, ülepített mustot hordóban és acéltartályban erjesztettük.

Hol vásárolható meg

Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!