A pincészet borbemutatása
A 2007-es évjárat több próbatétel elé állította a fajtával foglalkozó szőlészeket. Először a nyár derekán érkező forró periódus adott feladatot, hogy megőrizhetők maradjanak a fajta ropogós jegyei. Később aztán a korán érkezett tetemes csapadékmennyiség jelentett kihívást a fajtakaraktert hordozó szőlőhéj épségének megőrzését illetően. Mindezek ellenére a gyors és okszerű technológia alkalmazásának köszönhetően sikerült egy tipikus tiszta, zamatos, friss fehérbort erjeszteni. A sauvignon blanc-t jellemző illatjegyek közül elsősorban a széna, egres, zöldalma jelennek meg. Beköszönő ízében visszatér a zöldalma élénksége, amit az egres ”fanyarsága” hangsúlyoz. Mindezek végül a bodzavirág ízképletétől édesednek. Egy könnyű nyári fehérbort kapunk, amely szerepelhet forró napok frissítőjeként vagy kiegészítheti spárgával, zöldségkörettel készült étkeinket, de bátran ajánlhatjuk csak önmagáért a borért is!
Érlelési információkReduktív módon készült. |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.