A pincészet borbemutatása
Az apátsági birtokon több különböző adottságú termőhelyen került telepítésre: jutott a tőkékből a mélyrétegű, hűvösebb agyagtalajra, valamint a könnyebben melegedő löszre is. Mindez gazdagságot és sokrétűséget kölcsönöz a belőle készült bornak. Héjon tartás után alacsony hőmérsékleten acéltartályban erjesztettük a részben technológiai, részben pedig teljes biológiai érettségben szedett szőlő mustját. A bor illata nagyon gazdag. Jellemzik a vegetális, zöldes jegyek, de nem kerekednek felül, hanem megágyaznak az érett gyümölcsöknek. Ízében is hasonlóan összetett az aromavilág, amely vibráló, ugyanakkor krémes, telt. Az alkotórészeket nehéz elemekre bontani, de ha mégis megkíséreljük, akkor megtalálhatjuk a kortyban az ananászt, a mangót, az egrest, az almát és a grépfrútot. Pazar kavalkád szép szerkezeti arányban.
Érlelési információkReduktív borkészítés. |
Pinceidő2013-2015 |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.