A pincészet borbemutatása
Immáron hatodik alkalommal örvendünk az évjárat első hírnökének Szent Márton ünnepén! Várjuk, hogy kóstolhassuk az újat s beleláthassunk a legújabb szüreti év ajándékaiba is az Újboron keresztül. Így van ez most is! Ott van a palackban minden, ami rügypattanás óta történt: a korai, de hosszú tavasz a kiegyenlített, csapadékos nyárral és a hosszú, meleg, érlelő ősszel! Újborunk alapjául ezúttal is a királyleányka és a fűszeres tramini párosát választottuk, amelyhez idén a sauvignon blanc társult. A szüret közel azonos időben történt. Egyszerre jelentkezett az aromák kialakulását biztosító izgalmas, karakteres savvilág valamint a hosszú-meleg ősznek köszönhető magas cukortartalom. A három fajta együttállása leginkább a nyárutó gyümölcseinek íz- és zamatvilágát tárja illatban újra elénk. Elsősorban az őszibarack, nyári alma és körte illatvilága köszön vissza. Ízében frissen hat a sokszínű savvilág, amit mintegy 4,5 g maradékcukor terel kedves mederbe.
Érlelési információkReduktív módon |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.