A pincészet borbemutatása
Az ötödik évjáratban készített Tricollis Cuvée tovább őrzi az első évjárat övezte elképzeléseket. Célunk egy a borvidékre jellemző, azt bemutatni képes házasítás összeállítása volt. A bor magában foglalja a borvidék három jelentős fehérszőlő-fajtáját. Alapját mintegy 50%-ban az olaszrizling adja. További harmadot a rajnai rizling alkot a meszes talajhoz illő finom savvilágával, ami mégis karakteres marad. A fennmaradó 20% a fűszeres traminié, biztosítva ezzel a bor egyedi aromagazdagságát. A gyors feldolgozás az oxigén távol tartásával lehetővé tette az elsődleges fajtajellegek mustból borba történő átmentését. Friss, üde bornak szánjuk, amely a palackozás utáni első pár hónapban talán tavaszi virágos, kedves illatával, később a rizlingekből eredő mélyebb karakterekkel menti át a nyárelő fehérgyümölcsös ízeit a későbbi hónapokra. Bátran ajánljuk fehérhúsok mellé, zöldségköretekhez vagy baráti beszélgetések kísérőjeként.
Érlelési információkReduktív módon |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.