A pincészet borbemutatása
A bort a Szamorodni készítés technológiájával készítettük, az aszúsodott és töppedt szemeket tartalmazó fürtöket, együtt dolgoztuk fel, az épen maradt szőlőszemekkel. A bogyózás után, 12 órás héjon áztatás következett, amely során az aszúsodott és töppedt szemekből koncentrálódó cukor, illetve íz és illatanyagok kioldódtak, így keletkezett az a must, amit új Szerednyei típusú hordóban erjesztettünk, majd 12 hónapon keresztül érleltünk. A Reneszánsz Cuvée beltartalmi értékeiben 5 puttonyos Aszúnak felel meg, a készítés módjában és a rövidebb érlelési időben tér el, emiatt könnyedebb stílusú, kellemes botritiszes. Ízvilágának jelentősebb komponensei a csonthéjas gyümölcsök, az aszalt kajszi, a birs és a füge. Magas maradék cukortartalmát a harmonikus savtartalom ellensúlyozza, így lesz ez a bor kellemes kísérője csokoládés, kakaós desszerteknek, diós, mandulás süteményeknek. Fogyasztását 9-10 C-ra hűtve ajánljuk.
Érlelési információktölgyfahordós érlelés |
Tokajicum Borház bemutatása
A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön. Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.