A pincészet borbemutatása
A borról röviden: A Villányi borvidék, a különleges 2011-es évjárat és a Bocor-dűlőben otthonra talált syrah fekete szőlőjének nagy találkozása ez a bor. Mély rubinszínű, gazdag és hosszan bomló, gazdagodó illatú, intenzív és összetett aromavilágú. Ahogy melegszik, úgy sejlenek fel benne újabb és újabb ízek, aromák, egymásra rétegezve rejlenek benne a piros és fekete gyümölcsök, a fűszerek, bors és kakukkfű, halvány mineralitás. Semmi hivalkodás, csak érett tanninok, fekete egyensúly. Azt súgja, nem is igaz, hogy nem Perzsiából származik a szőlő, annyira keleti buja illatok és egzotikus aromák csábítanak benne. Ettől olyan megosztó: vagy nagyon szereti valaki, vagy elutasítja. Syrah borunkat annak ajánljuk, aki értékeli ezt a fajtát, mert a mi borunk a palackba rejtette az Ezeregyéjszaka setét meséit. Palackban nagyon szépen érlelődik, hosszú ideig fejlődik, ebből a borból érdemes betárolni, megfelelő körülményekkel akár egy-két évtizedre is. Gasztronómiai ajánlat: örömre, ünnepre, ízes vacsorák, érett sajtok, vadak vagy vörös húsok mellé kínáljuk. Húsvéti báránypecsenyéhez, méltó köret lakomákhoz, barátoknak örömet nyújtó beszélgetésekhez, grillezett húsokhoz, vagy simán csak az élet pohárnyi élvezetéhez ajánljuk mindenkinek. Fogyasztása 16-20 fokon javasolt. Borverseny-eredmények: VinAgora 2013 86 ponttal aranyérem. Nagyharsányi Borverseny 2013, 90 ponttal aranyérem. Kóstolták és írták mások: Borkultúra Kft. kóstolóinak értékelése a hordós mintáról: Villányi Shiraz (hordós) évjárat: 2011 az előző két borhoz (2011-es cabernet sauvignonhoz és merlot-hoz) hasonlóan szép megjelenésű. Illatában intenzív tölgyes (fahordós) illat és a fajtára jellemző fűszeresség dominál. Tüzes, gazdag, komplex íz, amiben enyhén édeskés jegyek is felbukkannak. (alkoholédesség?). Gazdag, de már bizonyos fokú érettséget mutató és finom tanninok adják a határozott gerincét a bornak. Palackozást követő érlelés után átlag feletti, arany-ezüst érem esélyes bor (85-86 pont arany - ezüst) Vinagora komplex bírálati lapról vett aromák Fekete ribiszke (3), szeder (2), aszalt szilva, cseresznye, karamell, kávé, füstös, kakaó, lekvár, medvecukor, pirítós, ringló, szilva, vanília (1-1) Sipos Tamás, Prestige Magazin A 2011-es Syrah, amúgy franciásan. A bor megdöbbentően szép. Csillogó rubin színvilág és harsogó illatok jellemzik. Az áfonyás-szedres illatokat jól egészítik ki a hordótól származó vaníliás-füstös jegyek. A gliceringyűrűk messze 30 g/l feletti extrakttartalmat sejtetnek. Az elsődleges, gyümölcsízérzet hallatlan hosszú, amelyet érett, szépen lekerekedett tannin követ. Szűnni nem akaró utóízében szerényen, de határozottan elő-elő kandikál a csokoládé. Gyula (Fejérdi Gyula, a Linbrunn borásza) szavaival élve: a hordó és a bor szépen egymásba karolnak. A szőlőről: a Bocor egyik ága a Hosszúhát érdekes alakú völgye, s annak legmagasabb, legmeredekebb oldalán terem a syrah szőlőnk. Maga a szőlő jó hozamú, ellenálló fajta, kicsit fagyérzékeny, virágja nehezen megy át fürtökbe, nagyon-nagyon igényli a kézi zöldmunkát. Fürtje hosszúkás, hengeres, erősen tömött, középen hosszú. Gömbölyű bogyói elég kicsik, de hamvasak és nagyon kékek. Nagyon sötét, tömött, zárt fürtje maga az erőteljes fekete titok. Nyolcéves volt az ültetvény, szépen termett, hiszen a 2011-es év időjárása vitathatatlanul nagyon kedvezően alakult a szőlőtermelés és borkészítés szempontjából a Villányi borvidéken. A Hosszúháton a szőlőre vetélytársaink vannak - a szarvasok. Inkább kerítést húztunk, de nem siettük el a szüretet, a vénasszonyokat akkortájt a tenyerén hordta a Jóisten, olyan szép napsütötte volt az ősz. Érett, gazdagodott a szőlő, s a sok napsütésnek hála magas cukorfokú, kiemelkedő zamatú termést szüreteltünk 2011 októberében. Bortörténet: a fekete lovagból szedett szép fürtökből préselt must kellemes savgerinccel rendelkezett. A zúzást-bogyózást követően a termést hagyományos kádba helyeztük, s oxidatív erjesztéssel, 3 óránként kézi csömöszöléssel elkészítettük a 2011-es SYRAH-t. Erjesztés után az új bort 21 napon át hagytuk állni a cefrén. Ez alatt az idő alatt az almasav is távozott a borból. Fejtés után a bor tölgyfa hordókba került, 7 hónapot, majd ezt követően közepes égetésű tölgyfa hordóban érlelődött első borként 6 hónapot, átvéve a hordó ízvilágának jellemző vonásait. 2013.01.17-én, palackozásra készülve kóstoltuk a bort, és ezt írtuk róla a honlapunkon: a syrah szőlőt régebben fekete lovagnak is nevezték, nem véletlenül, tömött fekete fürtjeiből sűrű fekete életként éled a bor. A Hosszúhát szarvasjárta völgyében érett be a szőlőnk, és a 2011-es évjárat Villány borainak kétségkívül nagy évjárata lesz. A borban tobzódnak az ízek, ha választanunk kellene, minden eddigi borunk közül - meg ne sértődjék az aranyként fénylő 2011.évi chardonnay virgin! - erre vagyunk a legbüszkébbek. A derítés, szűrés és a palackozás után 2013 februárjában forgalomba helyeztük a LINBRUNN SYRAH 2011 borunkat. Már a februári Nagyharsányi Borversenyen aranyérmet kapott, de azóta is érik a palackban, s ahogy telnek a hónapok, egyre jobb az íze. A Linbrunn Pincészet a SYRAH nevet választotta a francia tradíciók miatt.
Érlelési információkA bor tizenhárom hónapot töltött hordóban, majd hat hónapot palackban a piacra kerülés előtt. |
Hol vásárolható meg
Vinoron Borház, Oportó Étterem
Linbrunn Pincészet bemutatása
Szép borokat készítünk szép szőlőkből, jó áron. Nem véletlenül lett névadónk a szőlőműves Linbrunn mama, azt valljuk, hogy a bor sorsa a szőlőben dől el a tőkéken, a természet, az évjárat ajándékaként. Borászként a tisztaság, az odafigyelés és a türelem a legfontosabb, s a múlt értékeinek megőrzése mellett a nyitottság az új technológiákra. A borversenyek útjelzők számunkra, aranyérmeink, a best buy minősítések pedig vásárlóinknak mutatják meg, hogy a Linbrunn-bor a legjobb választások egyike!