A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Vylyan Syrah

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Vylyan Syrah 2011

Véleményünk szerint

Sötétbordó színű a bor, a peremén rubinnal. Az alapanyag érettségére utal a koncentrált áfonyára, fekete ribiszkére és szederre emlékeztető illatvilág, amelyet egy határozott vaníliás vonal kísér. A korty is jelentős beltartalmi értékekkel bír: nagy test, tömény szerkezet, magas alkohol- és tannintartalom jellemzi. Az aromatikában visszatér az illat édes tónusú, sötét bogyós gyümölcsössége, de itt már nagyobb szerephez jutnak a pörkölési aromák, a kávé. A lecsengésben a csersavak bizonyulnak meghatározónak.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-11-04

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Villány
  • Alkohol %

    14,5 %
  • Palackmennyiség

    nincs adat
  • Ár

    nincs adat
  • Fajtaösszetétel

    100% syrah

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2011-es syrah gazdag, sokrétű személyisége az Ezeregyéjszaka világát eleveníti meg: képeket, érzeteket, illatokat lebbent fel aroma-emlékezetünk mélyéről. Izgalmas, titokzatos, mediterrán karakter, benne van az erő és a lágyság, valamint a húsosság és a bársonyosság egyaránt. Mindig tud újat mutatni: a tipikus syrah-jegyek (feketebors, fekete olíva) mellett a gyógynövények, s a rózsaolaj buja illata fedezhető fel benne, sötét gyümölcsösségét pedig a kakaóporos, mogyorós-csokis hordós jegyek gömbölyítik. Lecsengésében minden szépen összeolvad, egységbe rendeződik, mint a mesében.

Érlelési információk

A syrah borban a fűszerességet, gyümölcsösséget és az érett tannint szeretnék megjeleníteni. A dűlő termése két tartályba került, az egyik tételnél hagyományos csömöszölés és intenzívebb erjesztés volt jellemző, a másiknál hosszabb (egy hetes) hideg macerációt követte az erjesztés. Az almasav bontása és az érlelés 225 literes barrique hordókban történt: magyar (zempléni és mecseki), valamint (15%) amerikai tölgyből. A hordós érlelés 18 hónapig tartott, majd a két tételt házasították. A bort 2013 augusztusában palackozták.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása

Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!