A pincészet borbemutatása
A 2011-es syrah gazdag, sokrétű személyisége az Ezeregyéjszaka világát eleveníti meg: képeket, érzeteket, illatokat lebbent fel aroma-emlékezetünk mélyéről. Izgalmas, titokzatos, mediterrán karakter, benne van az erő és a lágyság, valamint a húsosság és a bársonyosság egyaránt. Mindig tud újat mutatni: a tipikus syrah-jegyek (feketebors, fekete olíva) mellett a gyógynövények, s a rózsaolaj buja illata fedezhető fel benne, sötét gyümölcsösségét pedig a kakaóporos, mogyorós-csokis hordós jegyek gömbölyítik. Lecsengésében minden szépen összeolvad, egységbe rendeződik, mint a mesében.
Érlelési információkA syrah borban a fűszerességet, gyümölcsösséget és az érett tannint szeretnék megjeleníteni. A dűlő termése két tartályba került, az egyik tételnél hagyományos csömöszölés és intenzívebb erjesztés volt jellemző, a másiknál hosszabb (egy hetes) hideg macerációt követte az erjesztés. Az almasav bontása és az érlelés 225 literes barrique hordókban történt: magyar (zempléni és mecseki), valamint (15%) amerikai tölgyből. A hordós érlelés 18 hónapig tartott, majd a két tételt házasították. A bort 2013 augusztusában palackozták. |
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.