A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Lapis Furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj Lapis Furmint 2008

Véleményünk szerint

A bor illatát a sárgadinnye mellett egy kevés vaj, olajos magvak és virágok határozzák meg. A bájosan mosolygó illatkép után sokkal komolyabb vizekre evezünk a bor kóstolásakor. Töménység és élettel teliség. A fókuszált mineralitás ereje egy oroszlánszelídítőé, emellett azonban megjelennek a gyümölcsök és a finomabb hangolású savak is. Olyan mintha egy olyan ember társaságában lennénk, aki nagyon sokat tud, mégsem veszítette el veleszületett derűjét.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-01-06

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  14.5 %
 • Palackmennyiség

  1022
 • Ár

  6750 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Bodrogkeresztúr határában lévő Lapis dűlőről származik ez a furmint, a terület talaja vulkanikus, kitettsége déli, az ültetvény kora 30 év. 2008-ban a szüret időpontja november 4-e volt, a szőlő mustfoka meghaladta a 22-t. A bort 2009. 05.08-án palackozták, az alkoholtartalma 14,5%, maradék cukortartalma 3,5 g/l, savtartalma 6,6 g/l és cukormentes extrakttartalma 22,6 g/l.

Érlelési információk

tölgyfahordós érlelés

Hol vásárolható meg

Terroir Club

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!