A pincészet borbemutatása
A november végi szüret során gondos válogatással túlérett, töppedt és aszús furmintot és hárslevelűt szedtünk. Borunk hordozza a késői szüretelésű szőlő karaktereit. Illatában méz, aszalt sárgabarack, asztalt sárgadinnye, aszúszem, narancslekvár, csipkebogyó jelenik meg. Ízében aszúszem és a barack dominálnak, csipkebogyó lekvárral kiegészítve. A cukor és a sav szép harmóniát alkot. Lecsengése hosszú és vibráló.
Érlelési információkTölgyfahordós érlelés, palackozva: 2014.09. |
Pinceidő15 év |
Zombory Pince bemutatása
A legenda szerint a Zombory család ősei már a XVIII. században szőlészettel, borászattal foglalkoztak a Mecsek környékén. 1945 után a két tulajdonos testvér, Zombory István és Zombory Tamás szülei kivándoroltak Argentínába, és fiaik már ott születtek. Tamás 1996-ban visszaköltözött Magyarországra és 2003-ban, Argentínában maradt bátyjával, Istvánnal - aki Argentínában is bortermeléssel foglalkozik - megalapították kis családi pincészetüket, mely egy klasszikus tokaji kézműves borászat. A 2 hektáros szőlőterületük a Tokaj-hegyaljai borvidék Rátka melletti, Zempléni-hegyek déli lejtőin fekszik. Árvay János borásszal közösen évről évre arra törekednek, hogy szakszerű metszéssel és szigorú válogatással a lehető legegészségesebb termést szüretelhessék. Boraik fahordóban erjednek és érlelődnek a mádi és rátkai pincéjükben. Céljuk, hogy kis mennyiségű, de igazán kiváló borkülönlegességeket állítsanak elő. Vendégfogadás: magyar, angol, spanyol nyelven (előzetes egyeztetést követően).