A pincészet borbemutatása
Gyönyörűséges hajadon, akire az Ördög is szemet vet. A csábítás a lényéből fakad. Szépsége illatában és aranyló színében bontakozik ki, gömbölydedségével közel húz, élénkítő, kedves savaival rabul ejt. A fajtajelleges vaníliás, őszi gyümölcsös (almás, körtés) jegyeket tovább színezik az egzotikus gyümölcsök (mangó, papája). A telt, krémes, ízgazdag kortyot leheletnyi mineralitás kíséri. Jól behűtve kitűnő aperitív. Jól illik a krémes, tejszínes ízvilághoz, például zöldségkrémlevesekhez, besameles, sajtos fehér húsokhoz, halakhoz, grillzöldségekhez.
Érlelési információkRészben újhordós (15%), részben reduktív (85%) eljárással készült. A szőlőt egész fürtben préselték, az ülepítést követően a must nagyobb része lassan, egyenletesen erjedt a tartályban 16 és 20 fok között. A seprőt többször felkeverték (ún. battonage technikával), ezzel finoman elősegítve a teltebb, krémesebb, ízgazdagabb jelleg kifejlődését. Almasavat a frissesség érdekében nem bontották. A két tételt végül házasították. |
Hol vásárolható meg
Vylyan Pincészet Kisharsány, Veritas
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.